Vyöturkiskuoriainen

RISKIRYHMÄ RR1

Vyöturkiskuoriainen on tekstiilituholainen

Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravintonaan mm. villaa, turkiksia ja höyheniä. Ne purevat reikiä vaatteisiin ja tekstiileihin sekä katkaisevat lankoja. Osa näistä hyönteisistä elää myös luonnossa, joten niitä voi kulkeutua asuntoihin ulkoa.

Vyöturkiskuoriainen 1

Koko
Aikuinen 4-6mm
Toukka: 10-11mm

Esiintyminen

Esiintyy vain lämmitetyssä tiloissa kuten asunnoissa, kesämökeillä ja varastoissa. Se piileskelee lattialistoissa, komeroissa, vaatepinoissa ym. pimeissä paikoissa.

Tuntomerkit

Toukka kasvaa noin sentin kokoiseksi, on väriltään tummanruskea ja taaksepäin suippeneva. Takapäässä on sukastupsu ja se on selvästi jaokkeellinen eli raidallisen näköinen. Häirittäessä toukka menee kerälle.

Aikuinen turkiskuoriainen on tummanruskea, pyöreähkö, noin puolen sentin kokoinen kovakuoriainen, jonka selässä sahanterää muistuttava kellertävä juova. Sen pinta on hienon ja tiheän karvan peitossa. Tuntosarvet ovat lyhyet, rihmamaiset ja paksuuntuneet kärjestä.

Vyöturkiskuoriaisen torjunta

Voidaan yrittää tuhota kotikonstein pesemällä kaikki vaatteet yli +60 asteessa. Siivoamalla kaikki vaatekaapit ja siivoamalla kaikki mahdolliset vyöturkiskuoriaisen oleskelupaikat. Vyöturkiskuoriaisista päästään eroon myös lämpötorjunnalla.