Usein kysyttyä

K: Miksi teillä on takuu “vain” 60 päivää

V: Jos lämpötorjunta ei jostain syystä ole onnistunut, luteet ilmestyvät varmasti viimeistään 2 viikon sisällä uudelleen. Luteet eivät katoa viikoiksi tai kuukausiksi vaan tulevat heti ruokailemaan, kun siihen pystyvät.

Jos munia on jäänyt lämpötorjunnassa eloon, kuoriutuu niistä nymfejä viikon sisällä lämpötorjunnasta jonka jälkeen ne tarvitsevat heti ravintoa. Tämän vuoksi 60 päivän takuu on täysin riittävä luteiden lämpötorjunnalle. Jos luteita ilmestyy uudelleen esimerkiksi 2 kk lämpötorjunnan jälkeen, luteita on tullut joko asukkaan mukana uudelleen huoneistoon jostain muualta tai sitten niitä on pesiytynyt talon rakenteisiin.

Jos luteita on talon rakenteissa, niitä ei pystytä tuhoamaan pelkästään lämpötorjunnalla vaan silloin on otettava järeämmät keinot käyttöön (samanaikaisesti: seinä ja/tai- lattiarakenteiden purku, lämpötorjunta, myrkytys). Lämpö ei pääse esimerkiksi seinärakenteiden sisään. Onneksi tämä on erittäin harvinaista, että luteet ovat menneet talon rakenteisiin. Ainoastaan siinä tapauksessa, että ludepopulaatio on päässyt kasvamaan suureksi (satoja luteita) niin tällöin on riski olemassa, että ne lähtevät etsimään uusia reviirejä naapuriasunnoista. Iloksemme voimme todeta, että meillä on lämpötorjunnan onnistumisprosentti 99% ensimmäisellä kerralla jolloin uusintakäsittelyä ei tarvita.


Jos saman alan muut toimijat antavat pidemmän takuun, on kyseessä myyntikikka, jolla saadaan palvelu näyttämään paremmalta kuin mitä se oikeasti on. Me luotamme ammattitaitoomme ja hoidamme ongelman kerralla kuntoon, emmekä kikkaile turhilla lupauksilla.


K: Kuolevatko luteet +52c lämpötilassa? Toimiiko lämpötorjunta?

V: Lämpötorjunta toimii kun se tehdään kunnolla ja oikein. On totta, että +52c lämpötila ei oikein riitä tappamaan lutikoita. Meidän kokemuksen mukaan vaaditaan vähintään +60c lämpö, että luteet ja niiden munat kuolevat. Itse käytämme lämpötiloja +70-80c asteessa jolloin voimme olla varmoja, että kaikki luteet ja niiden kaikki kehitysasteet kuolevat. Jos luteet ovat menneet talon rakenteisiin (onneksi melko harvinaista) niin silloin tulisi tehdä lämpökäsittely sekä pölytys samalla kertaa. Pahimmassa tapauksessa kaikki kiinteät rakenteet pitää purkaa jotta pölytys ja lämpötorjunta toimisivat.  Pääasiallisesti luteet majailevat huonekaluissa sekä sängyn lähettyvillä. Lämpötorjunnalla huonekaluja tai tekstiilejä ei tarvitse hävittää. Joskus ongelma on päästetty asukkaan toimesta niin pahaksi, että toimenpiteet pitää uusia.  Iloksemme voimme todeta, että meillä on lämpötorjunnan onnistumisprosentti 99% ensimmäisellä kerralla jolloin uusintakäsittelyä ei tarvita.

Vuonna 2018 jouduimme toistamaan HeatBuster-lämpökäsittelyn takuutyönä ainoastaan kolme kertaa. Onnistumisemme luteiden torjunnassa onkin siis lähes sataprosenttisen varmaa ensimmäisen lämpökäsittelyn aikana.


K: Olen kuullut, että luteet lähtevät karkuun lämpötorjunnassa. Pitääkö tämä paikkaansa?

V: Olemme myös kuulleet samaa väittämää, varsinkin yrityksiltä jotka eivät itse käytä lämpötorjuntaa. Kyseinen väite on urbaania legendaa. Kun aloitamme lämpötorjunnan, luteet majailevat sillä hetkellä missä nyt sattuvat majailemaan. Yleensä sängyn lähettyvillä odottaen yöllistä ruoka-annostaan. Aloitamme lämpötorjunnan pääsääntöisesti paikasta jossa luteita tai luteiden jälkiä on havaittu. Nostamme lämpötilan niin nopeasti yli +60c asteen, että luteet eivät kerkeä lähtemään karkuun. Yleensä sängyssä rupeaa käymään vilinä jo +45c asteen paikkeilla, mutta tällöin on jo myöhästä. Lämpötila nousee minuuteissa tappolukemiin jolloin luteet kuolevat välittömästi.

Luteilla ei ole hätäpoistumis-suunnitelmaa tai muutakaan järjellistä elämää jotta ne voisivat ennalta suunnitella pakoreittejä valmiiksi. Ja ei, luteet eivät pysty tunkeutumaan seinän lävitse toiseen huoneeseen. Ainoastaan siinä tapauksessa, että luteita on satoja, saattaa olla, että luteet siirtyvät huoneista toisiin ilmanvaihtokanavia tai sähkökouruja pitkin, mutta ne ovat sen tehneet jo ennen lämpötorjuntaa. Tällöin ludeongelma on päästetty kasvamaan todella pahaksi jolloin koko huoneiston lämpötorjunta on paikallaan.


Voiko haittaeläimiä torjua ekologisesti?

Monilla suurilla torjuntayrityksillä on nykyään ympäristöystävällisiä torjuntatapoja. Ne ovat yhtä tehokkaita kuin kemialliset torjuntatavat, usein jopa tehokkaampia. Vaihtoehtoisiin torjuntatapoihin kuuluvat muun muassa korkean tai alhaisen lämpötilan käyttö. Tällöin tila joko jäähdytetään tai lämmitetään, kunnes haittaeläin kuolee. 

Biologiset ja ekologiset vaihtoehdot ovat yhä tärkeämpiä. Niiden avulla me voimme suojella ympäristöä, lapsia ja kotieläimiä.