Tietoa luteista

Lutikka, lude, seinälude

Lutikka (lude, seinälude, Bed Bug) on ihmisen ulkoloinen. Lude käyttää ravinnokseen ihmisen sekä lemmikkieläimen verta, jota se imee yöllä uhrin nukkuessa. Kooltaan aikuinen lutikka on 3-8mm pitkä. Väritys vaihtelee vaaleasta erittäin tumman ruskeaan.

Luteiden kuoret

Lude luo nahkansa ennen jokaista uutta kehitysvaihetta. Nymfi kehittyy aikuiseksi viiden kehitysvaiheen kautta.
Usein kuoren palasia löytyy sieltä, missä luteet piileskelevät.

Luteiden uloste

Lutikat jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä, jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä mustepisteitä.

Luteiden puremajäljet

Luteen puremat voi huomata kutinasta, kirvelystä tai paukamista. Puremajäljet sijaitsevat yleensä pinnallisten verisuonten läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa. Puremajäljet voivat tulla viiveellä, jopa 2 viikkoa itse puremasta.

Luteiden jättämät verijäljet

Lude ruiskuttaa uhriinsa puuduttavaa ainetta sekä verenohentajaa eli antikoagulantia. Voit löytää verijälkiä petivaatteistasi.

Luteiden munat

Luteiden munat ovat hyvin pieniä ja joita on erittäin vaikeita nähdä ja löytää. Voit yrittää etsiä niitä suurennuslasilla katsoessasi. Munat ovat pieniä, vaaleita, läpikuultavia ja kapeita. Ne löytyvät samoista paikoista kuin lutikatkin.

Luteiden nymfit

Nymfeillä on 5 kehitysvaihetta. Kuoriuduttuaan ne muuttuvat nymfiksi. Ensimmäisessä vaiheessa nymfit ovat vaaleita mutta tummuvat kasvaessaan. Nymfit ruokailevat heti ensimmäisestä kehitysasteesta lähtien.

Aikuinen lude

Luteet ovat aktiivisia yöllä, joten päiväsaikaan niitä voi olla erittäin vaikea löytää. Aikuiset luteet syövät noin kerran viikossa, jos niillä on syötävää lähettyvillä. Vain täysikasvuinen lude lisääntyy.

Luteen ominainen haju

Jos luteita on paljon, rakennuksessa voi olla outoa hajua jota voisi kuvailla korianterin kaltaiseksi hajuksi. Ludeongelma on yleensä todella paha, jos pystyt haistamaan luteen hajun kotonasi.

Luteiden piilopaikat

Sängyt

Sänky on yleisin paikka missä luteita tavataan. Luteet asustelevat mielellään ravinnon vieressä, yleensä 1-2m ravinnon lähteestä.

Sängyn päädyt

Luteet voivat piiloutua sängynpäädyn taakse ja päädyn ollessa puuta siinä voi olla halkeamia joihin ne ahtautuvat.

Taulujen kehykset

Taulujen taustat ja kehykset on hyvä rauhallinen paikka piiloutua. Tarkista ne taulut jotka on ripustettu seinälle vuoteen tai sohvan ja nojatuolien läheisyyteen.

Pistorasiat

Luteet ovat piilossa mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Pistorasioiden taakse ne eksyvät yleisesti. Irrota pistorasioiden etupaneelit ja tarkista niiden takaa.

Sohvat ja tuolit

Jos vietät aikaa suosikki nojatuolissa tai sohvalla, saatat löytää luteita myös sieltä. Ne kulkeutuvat sinne erittäin helposti vaatteiden mukana.

Tekstiilit

Tekstiilit tarjoavat luteille turvallisen ja suojaisan paikan piiloutua. Tarkista siis vaatekaappisi ja laatikkosi sekä muut mahdolliset tekstiilien säilytyspaikat.

Matkalaukut ja reput

Luteet ovat pahamaineisia matkailijoita. Jos säilytät matkatavaroitasi varomattomasti, on mahdollista, että luteita kiipeää matkalaukkuusi tai reppuusi ja päätyy lopulta kotiisi.

Tapetin repeämät

Luteet tykkäävät piilotella tapettien repeämissä ja ilmataskuissa. Jos tapettisi on huonosti kiinni seinässä, se on otollinen piilopaikka luteille.

TÄLLÄ VIIKOLLA VIELÄ TORJUNTA-AIKOJA VAPAANA!