Tietoa isännöitsijälle

Ludeongelma on yleistynyt suomessa räjähdysmäisesti.

Asukkaat tuovat luteita matkoilta, ystäviltään, kesämökeiltään, yövierailtaan tai ne leviävät toisista huoneistoista talon rakenteita pitkin. Luteiden löytyminen asuinhuoneistosta on aina erittäin vakava asia. Ludeongelmaa pitäisi käsitellä kuin vesivahinkoa, koska luteet leviävät erittäin herkästi talon rakenteissa.

Mitä kauemmin asian annetaan olla, eikä luteiden levinneisyyttä tutkita heti, saattaa ongelma räjähtää käsiin kuten myös tuholaistorjunnan kustannukset.

Luteet leivävät kerrostaloissa erittäin herkästi.

Lude-epäily?

Jos jossain asuinhuoneistossa on löytynyt luteita, pitää asiaan tarttua heti. Paikalle on hyvä kutsua tuholaistorjuja joka tutkii ongelman ammattitaidolla. Näin saadaan heti selville luteiden levinneisyys taloyhtiössä. Mitä kauemmin asian annetaan olla, sitä kalliimmaksi luteiden torjunnasta tulee.

CheckBuster-Ludetarkastus

Huoneistosta josta luteita on löytynyt, eikä asukkaalla ole mitään tietoa siitä, että mistä luteet olisivat hänelle tulleet, kannattaa ludetarkastus tehdä naapurihuoneistoihin ensitilassa. Luteet saattavat tulla asukkaalle naapurihuoneistosta talon rakenteita pitkin. Tarkastus tulisi tehdä vähintään lähinaapureihin (seinänaapurit + ylä- ja alakerran naapurihuoneistot).

Tarkastuksilla varmistetaan luteiden mahdollinen levinneisyys taloyhtiössä / rappukäytävässä / linjastossa. Ilman tarkastuksia luteet leviävät pahimmassa tapauksessa takaisin jo torjuttuun tilaan sekä muihin naapurihuoneistoihin.

Meillä on tullut eteen tapauksia, jossa koko huoneisto on ollut täynnä luteita, koska asukas ei ole niitä havainnut syystä tai toisesta. Yleensä tämä tapahtuu silloin, kun asukkaalla on jonkinlaisia ongelmia elämänhallinnassa, heikentynyt näkökyky tai asiakas ei yksinkertaisesti saa lainkaan luteiden puremajälkiä.

Ludetarkastus on asiakkaallemme veloitukseton, jos asiakas tilaa meiltä HeatBuster-lämpötorjunnan tarkastettuun tilaan. Muutoin veloitamme tarkastuskäynnistä 40,00€/huoneisto. Laskutamme matka-ajasta 0,70€/km edestakaisesta matkasta, väliltä Hyvinkää – asiakaskohde – Hyvinkää.

Kuka maksaa luteiden torjunnan taloyhtiössä?

Pääsääntöisesti maksaja on aina osakkeen omistaja. Jos luteet ovat vain yhdessä huoneistossa, niin torjunnan maksaa joko osakkeen omistaja tai vuokralainen. Jos luteita löytyy useista huoneistosta, maksaja on taloyhtiö, koska tällöin luteet ovat menneet talon rakenteisiin ja leviävät siellä muihin huoneistoihin.

Eli ludetarkastukset ovat aina suotavaa taloyhtiöissä ja niiden kustannuksista vastaa aina taloyhtiö. Asukkaiden ilmoitus velvollisuuteen ei voi eikä kannata luottaa. Jotkut asukkaat piilottelevat ongelmaa tahallaan ja osa asukkaista ei edes tiedä, että heidän kotonaan on luteita vasta kun on liian myöhäistä. Ongelmana on se, että luteet ovat päivisin piilossa ja kaikki ihmiset eivät saa mitään jälkiä luteiden puremista.

Älä vähättele tai piiloittele asiaa!

Luteiden löytyminen on AINA vakava asia. Pahimmassa tapauksessa luteet leviävät kerrostalossa niin pahasti, että jopa talon rakenteita on jouduttu purkamaan. Ludeongelman sattuessa ongelmaan on tartuttava jämäkästi ja hoidettava pois päiväjärjestyksestä välittömästi. Jokainen päivä lisää leviämisen riskiä taloyhtiössä. Ludeongelma ei johdu kodin epäsiisteydestä vaan niitä voi saada jopa 5 tähden hotellista myös Suomessa.

Tehokasta luteiden sekä torakoiden torjuntaa kerrostalossa
Tehokasta luteiden sekä torakoiden torjuntaa kerrostalossa

Kerros- ja rivitalossa yksittäisessä asunnossa kotikonstein tehtävät torjunnat ajavat luteet helposti naapuriin pahentaen tilannetta. Tästä syystä varsinkin kerrostaloissa ludeongelmasta on suositeltavaa kertoa mahdollisimman nopeasti isännöitsijälle, jotta kaikki asunnot saadaan käsiteltyä saman aikaisesti.

Mikäli luteet ovat päässeet leviämään useisiin asuntoihin tai koko taloyhtiöön, täytyy turvautua ammattilaiseen tuholaistorjuntaan. Torjunta on tehtävä kaikissa asunnoissa mielellään samanaikaisesti, etteivät luteet pääse leviämään uudelleen jo puhdistettuihin asuntoihin.

Torjunta saatetaan joutua tekemään pariinkin kertaan, sillä luteet liikkuvat putkistoja, ilmanvaihtokanavia ja hormeja pitkin, eivätkä kaikki piilottelevat tuholaiset välttämättä tuhoudu yhdestä torjuntakerrasta.

Luteet tulleet ulkomaan matkan jälkeen

Suurimmassa osassa tapauksista, asukas tietää tuoneensa luteet kotiinsa esimerkiksi matkoilta. Näissä tapauksissa tulisi ehdottomasti käyttää lämpötorjuntaa, jotta luteet eivät pääse leviämään taloyhtiössä.

Lämpötorjunnalla torjunta onnistuu 100% varmuudella yhdellä käsittelykerralla.

Jos luteiden torjunnassa käytetään myrkkyjä, luteet voivat levitä koko taloyhtiöön, koska myrkytystä käytettäessä luteet eivät kuole heti myrkkyihin. Myöskään luteen munat eivät reagoi lainkaan myrkkyihin, joten niistä kuoriutuu aina uusi ludepopulaatio asuntoon. Torjuntatoimet myrkytyksissä saattavat kestää kuukausia jonka aikana luteet leviävät erittäin herkästi muihin asuntoihin.

Jokaiselle osapuolelle tulee edullisemmaksi lämpötorjunta. Asukkaan ei tarvitse heittää huonekaluja pois, eikä isännöitsijän tarvitse pelätä luteiden leviämistä, josta koituu moninkertaiset kustannukset lämpökäsittelyyn verrattuna.

Luteiden torjunta

Bug Busters on edelläkävijä myrkyttömässä tuholaistorjunnassa. Suurimmat tuholaistorjuntayrityksetkin ovat siirtymässä Bug Bustersin käyttämään ekologiseen lämpötorjuntaan sekä pölytykseen, koska he ovat huomanneet myrkkyjen tehottomuuden käytännössä. Myrkkyjen teho on heikentynyt lutikoiden kehittäessä resistenssiä torjunta-aineita vastaan.

Miksi myrkyttäjät eivät anna 60 päivän takuuta työlleen? Siksi koska myrkyt eivät tehoa luteisiin kovinkaan hyvin. Suurin osa luteista on tulleet myrkyille vastustuskykyisiksi, jonka vuoksi myrkyt vain pahentavat asiaa. Myrkyt eivät myöskään tuhoa lainkaan luteiden munia. Myrkytyksien kokonaiskustannukset ovat yleensä huomattavasti suuremmat kuin lämpötorjunnassa, koska myrkytys käyntejä joudutaan tekemään keskimäärin 4-6 kertaa. Jos kuitenkin haluat käyttää myrkkyjä, pyydä myrkkyjä käyttävältä yritykseltä takuu työlleen. Kuuntele tarkkaan mitä ne vastaavat pyyntöösi.

On ensiarvoisen tärkeää, että luteet saadaan tuhottua kerralla, jotta leviäminen saadaan estettyä tehokkaasti. Tämä onnistuu vain ja ainoastaan lämpötorjunnan avulla. Koska lämpötorjunnalle annetaan 60 päivän tyytyväisyystakuu, on lämpötorjunta 100% varma tapa päästä lutikoista eroon.

Kumpi sitten tulee halvemmaksi? Myrkytys vai lämpökäsittely?

Myrkytys vai lämpökäsittely? Kumpi on tehokkaampi tapa päästä luteista kerralla eroon? Lue tästä aiheesta blogi-kirjoituksemme joka selventää sinulle tyhjentävästi asian oikean laidan.

HeatBuster-lämpökäsittely on ainut tieteellisesti (linkki PDF-tiedostoon) todistettu torjuntatapa, jossa luteet ja kaikki luteen kehitysasteet kuolevat kerralla 100% varmuudella. Lämpötorjunta on erittäin nopea ja tehokas keino hävittää luteet ilman, että huonekaluja joudutaan hävittämään.

Meillä asiakas saa parasta palvelua erittäin kilpailukykyiseen hintaan!

Olemme onnistuneesti tuhonneet luteita kokonaisista rappukäytävistä HeatBuster-lämpökäsittelyn sekä DustBuster-pölytyksen avulla. Viimeisin laajempi tuholaistorjuntamme oli Helsingin Kalliossa, jossa tilanne on nyt rauhoittunut. Kohteessa oli 8 asuntoa, jotka olivat luteiden saastuttamia. Luteet olivat levinneet talon rakenteissa.

Tee kanssamme puitesopimus luteiden torjunnasta, niin saat huomattavia etuja sekä alennuksia. Lue lisää puitesopimuksesta TÄSTÄ!

Voit myös hankkia kaikkiin taloyhtiön huoneistoihin SafetyBuster-ludeturvan joka auttaa taloyhtiötä hallitsemaan luteiden leviämisestä aiheutuneita riskejä sekä kuluja.

ISÄNNÖITSIJÄN MUISTILISTA:

 1. Ota ongelma vakavasti äläkä vähättele asiaa. Ludeongelma on todellinen uhka, eikä sitä saa ohittaa olan kehotuksella!
  Loppupeleissä isännöitsijä sekä taloyhtiön hallitus on vastuussa seurauksista, jos ludeongelmaan ei ole tartuttu heti asiaan kuuluvalla vakavuudella! 
 2. Kutsu paikalle Bug Busters – Soita 010 419 2190
 3. Sovitaan sopiva aika luteiden HeatBuster-lämpökäsittelylle tai DustBuster-pölytykselle.
 4. Teemme lämpötorjunnan / pölytyksen sovittuna aikana.
 5. Tarkistamme sovitut huoneistot samaan aikaan ludetorjunnan kanssa.
 6. Mietitään yhdessä jatkotoimenpiteet, jos luteita löytyy muista asuinhuoneistoista.
 7. Raportoimme tehdyistä toimenpiteistä isännöitsijää sekä haluttua tahoa.
 8. Annamme jatko-ohjeita isännöitsijälle tulevaisuutta varten.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

 1. HeatBuster-lämpökäsittely
 2. DustBuster-pölytys
 3. SafetyBuster-ludeturva
 4. Olemme noin 20% edullisempia kuin kilpailijamme. Katso ludetorjunta hinnastomme
 5. Kokonaisen rappukäytävän onnistunut ludetorjunta taloyhtiössä
 6. Myrkytys vai lämpökäsittely?