NÄIN LUTEET LEVIÄVÄT

14 YLLÄTTÄVÄÄ TAPAA MITEN LUTEET SAATTAVAT LEVITÄ!

Kansainvälisen matkailun suosion kasvaminen on lisännyt myös ikävien luteiden leviämistä. Nämä ikävät tuholaiset matkustavat valitettavan herkästi mukanasi kotiin. Luteet eivät hypi eivätkä pompi, mutta ryömivät ja kiipeilevät sitäkin tehokkaammin. Pidä siis varasi!

RISKIRYHMÄT (RR1-RR4)

RR1 Erittäin todennäköinen
RR2 Todennäköinen
RR3 Epätodennäköinen
RR4 Erittäin epätodennäköinen

SEINIEN SISÄLLÄ (RR2)

Luteet löytävät itselleen mukavan piilopaikan seinien sisältä, ja sitä kautta ne voivat myös levitä huoneistosta toiseen. Aina luteita tuhotessa tulisi tarkistaa myös tartunnan saaneen huoneiston naapurihuoneistot. Ludejahti kannattaa toteuttaa kunnolla, etteivät pikku verenimijät palaa takaisin pian myrkytyksen tai lämpötorjunnan jälkeen. Jos luteet ovat päässeet talon rakenteisiin, luteiden torjunta on astetta vaikeampaa. Tällöin tarvitaan kunnollinen torjuntasuunnitelma jossa ensin hahmotetaan ongelman laajuus. Yleensä näissä tapauksissa talon rakenteita (seinä, lattia) joudutaan purkamaan.

TAPETTIEN ALLA (RR1)

Luteet eivät osaa lentää, mutta ne pystyvät ryömimään pitkiäkin etäisyyksiä ihmisen huomaamatta esimerkiksi tapettien alla. Ennen kuin tapetoit, varmista, että mahdolliset seinien raot on korjattu. Erityistä tarkkaavaisuutta kannattaa noudattaa makuuhuoneissa. Poista irtonaiset tapetit ja tiukenna löystyneet valokatkaisijat. Nämä ikävät seuralaiset voivat piiloutua myös pistorasioiden taakse, joten varmista, että myös ne on tiiviisti kiinnitetty. Tapeteista kannattaa poistaa tai korjata kaikki repsottavat kulmat ja muut ilmataskut joita ainakin vanhemmissa tapeteissa saattaa olla. Suosittelemme myös jalkalistojen tiivistämistä silikonilla niin, että luteet eivät pääse listojen taakse piiloon tai sieltä pois.

POSTIN MUKANA (RR4)

Ihmiset tekevät nykyään erittäin paljon ostoksia internetissä, tietämättä kuitenkaan mistä tilatut tuotteet tulevat. Paketit kannattaakin avata ulkona, erityisesti jos ostoksesi saapuvat pahvilaatikoissa. Tämä kannattaa myös suorittaa erittäin hyvässä valossa, jolloin voit helposti huomata ja välttyä ikäviltä salamatkustajilta. Tyhjät pahvilaatikot tulisi hävittää heti, eikä tuoda niitä kotiin lainkaan.

VAATTEET JA KENGÄT (RR1)

Luteet majoittuvat mielellään lähellä ruokapaikkojaan, joka siis tarkoittaa ihmisiä ja eläimiä, koska nämä ilkimykset imevät verta. Luteita voi löytää viikattujen vaatteiden ja kenkien seasta. Älä laske vaatteita pehmeille pinnoille, jos epäilet niissä seikkailevan lutikoita.

SALKUT, REPUT SEKÄ MATKALAUKUT (RR1)

Luteet ovat piiloutumisen mestareita. Salkut ovat luteille mitä optimaalisin piilopaikka, koska niissä on usein pieniä yksityiskohtia, joihin luteet voivat piiloutua ihmisen huomaamatta. Älä laske salkkuasi, reppuasi tai matkalaukkuasi sängylle, sohvalle tai lipaston läheisyyteen, tai voit yhtä hyvin pitää luteille avoimien ovien päivät. Matkatavarat voi koittaa kääriä muoviin ja vetoketjujen ympäristö kannattaa tarkistaa luteiden munien, elävien ötököiden tai ulosteen varalta.

PAHVILAATIKOT (RR2)

Koska luteet tarvitsevat ihmisiä selviytyäkseen, ne seuraavat ihmisiä minne ikinä nämä menevätkään. Pahvilaatikot ovat luteille varsinainen Troijan hevonen, helppo reitti ihmisten koteihin. Kuten edellä totesimme, epäilyttäviä pahvilaatikoita ei kannata tuoda kotiin lainkaan. Pahvilaatikot ovat mitä parhaimpia piilopaikkoja luteille.

HUONEKALUT (RR1)

Luteet pystyvät piilottelemaan huomaamatta huonekalujen kapeissa raoissa ja yksityiskohdissa. Jos pelkäät, että huonekaluissasi on luteita, kannattaa huonekalu joko lämpökäsitellä tai viedä kaatopaikalle. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää tätä: jos luottokorti mahtuu rakoon, myös lutikka mahtuu siitä. Luteet tykkäävät erityisesti elellä puuranketeissa (sänkyjen rungot ja sälepohjat).

BUSSIT JA JUNAT (RR3)

Vuonna 2014 New Yorkin metro kärsi ennen näkemättömästä ludeongelmasta. Joitain junia jouduttiin jopa poistaa liikenteestä. Mitä tästä opimme? Luteet voivat piileksiä liikennevälineiden penkkien pehmusteiden väleissä. Älä laske vaatteita penkin selkänojalle ja pidä laukut sylissäsi mikäli mahdollista. Myös lentokoneista sekä jopa tavarataloista on löytynyt niin paljon luteita, että ne on jouduttu sulkemaan myrkytyksien ajaksi.

PYYKKI (RR1)

Ihan ykkösohje matkailijalle, joka pelkää tuoneensa tuliaisina luteita, on tämä: pese kaikki vaatteesi, jopa ne joita et käyttänyt, korkeissa lämpötiloissa. Kuumuus tappaa luteet, toisin kuin viileällä vedellä pesu. Saastuneesta pyykistä luteet leviävät helposti myös muualle, joten älä siis jätä likaisia pyykkejä lojumaan!

KIRPPUTORIT (RR2)

Kirpputorit saattavat houkuttaa halpojen löytöjen vuoksi, mutta onko se sen arvoista, jos saatat päätyä sotaan luteita vastaan? Nämä tuholaiset saattavat piilotella pöydissä, tuoleissa, elektroniikassa, lampuissa ja kuvakehyksissä. Älä myöskään dyykkaa huonekaluja, koska voi olla, että ne on hylätty hyvästä syystä!

MATKAMUISTOT (RR3)

Luteet ovat liftareiden kuninkaita. Jos tuholaiset eivät pääse vaatteisiin tai matkalaukkuihin ne voivat ottaa yllättävä keinot käyttöön. Myös matkamuistossa oleva suojaisa rakonen voi olla luteen lokoisa koti. Ludetta ei kannata aliarvioida.

LENTOKONEET (RR4)

Tuhoeläimet eivät katso luokkaa, niitä voi löytyä yhtä hyvin ykkösluokasta kuin turistiluokan ahtaista oloista. Penkki kuin penkki kelpaa luteelle, joka vain odottaa mahdollisuutta puraista tai löytää salamatkustuspaikka. British Airwaysin tiedetään käsitelleen koneen ludetartunnan takia. Myös United Airlines on taistellut saman ongelman kanssa.

PUTKET JA JOHDOT (RR2)

Luteille putket ja johdot ovat kuin helppokulkuisia valtateitä. Jos luteet pääsevät valtaamaan tilan, voit tunnistaa sen makeasta hajusta. Kiristä löysästi kiinnitetyt katkaisijat ja tiivistä putkien kulkureitit niin, etteivät nämä ikävät ötökät löydä kulkureittiä kotiisi.

TIETOKONEET JA KANNETTAVAT (RR3)

Harvemmin tulee ajatelleeksi, että luteita voisi olla esimerkiksi tietokoneissa. Sinun on syytä tietää, että mikä vaan esine, jossa on pieniä yksityikohtia ja koloja, voi olla luteelle mukava olinpaikka. Nämä esineet voi käsitellä laittamalla ne pakkaseen 2-3 vuorokaudeksi -20c asteen lämpötilaan. Kun otat herkän elektroniikan pois pakkasesta, älä käynnistä laitetta vaan anna sen kuivua vähintään 2 vuorokautta jotta mahdollinen kosteus ei vaurioita laitettasi.

Jos kotiisi on päässyt luteita, ei kannata ihmetellä mistä ne ovat sinne tulleet. Kuten edellä kerroimme, luteet osaavat kulkeutua kotiisi mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Jos jostain syystä joudut tekemisiin luteiden kanssa, vaikka ystäväsi asunnolla, ole erittäin varovainen mihin lasket vaatteesi, kassisi tai muut tavarat. Ne kun tykkäävät lähteä erittäin helposti tavaroiden mukana omaan kotiisi. Näistä päästään kuitenkin eroon vahingon sattuessa tehokkaalla lämpötorjunnalla jossa luteille annetaan kyytiä lämmön voimalla. Lämpökäsittely on tehokas ja edullinen tapa tuhota luteet kerralla ilman myrkkyjä.

Yksi vastaus artikkeliin “NÄIN LUTEET LEVIÄVÄT”

  1. Olin New Yorkissa viime kesänä. Oli melkoinen yllätys kun kuulin, että siellä on ludeongelma oikein epidemiaksi asti. Sai olla tosiaan tarkkana ettei tuonut kotiin niitä pirulaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

TÄLLÄ VIIKOLLA VIELÄ TORJUNTA-AIKOJA VAPAANA!