MYRKYTYS VAI LÄMPÖKÄSITTELY?

Erittäin usein ihmiset miettivät kustannuksia ludetorjunnassa, mikä on ihan järkeen käypää. Kenellä nyt olisi varaa laittaa rahaa turhuuteen. Otamme tässä hieman näkökulmaa siihen, että mikä mikäkin maksaa ja mikä olisi järkevin vaihtoehto hävittää luteet kustannustehokkaasti. Ja mielellään niin, että asukkaan ei tarvitsisi elää luteiden kanssa viikkoja tai pahimmassa tapauksessa kuukausia.

Esittelemme 2 vaihtoehtoa ja 3 erillistä laskelmaa, josta näet hyvin kulurakenteen ja sen, miten kalliiksi ludetorjunta tulee sinulle. Esimerkkinä käytämme torjuntakohteena Helsinkiä, jonne on Hyvinkäältä matkaa 60km. Matkakorvaus on 0,80€/km sisältäen matka-ajan.

Lämpökäsittely suoritetaan vain kerran (tyytyväisyys takuu, Bug Bustersin onnistumisprosentti 99% ensikäsittelyllä). Matkakorvaus peritään ainoastaan yhteen suuntaan. Saastuneita huoneita on ensimmäisessä laskelmassa 2 ja toisessa sekä kolmannessa 3.

Luteiden lämpökäsittely

Myrkytys suoritetaan niin monta kertaa, että luteita ei enää ole. Matkakorvaus peritään edestakaisesta matkasta. Myrkytykselle ei anneta lainkaan takuuta. Myrkytyksessä joudutaan hävittämään sänkyjä, sohvia, yöpöytiä tms. Ensimmäisessä laskelmassa on huomioitu 1 sängyn hävittämisen ja toisessa sekä kolmannessa laskelmassa 2 sänkyä. Todellisuudessa tilanne voi olla vieläkin karumpi. Näiden laskelmien mukaan myrkytys suoritetaan 3 kertaa (keskiarvo) sekä pahimman kaavan mukaan 6 kertaa.

Luteiden myrkyttäminen

Ja sitten itse asiaan …

Lyhenteet:
LT = Lämpötorjunta
MY= Myrkytys
H = Huoneiden määrä
K = Montako kertaa torjutaan
= Huonekalujen hävikki
MK = Matkakustannus
TH = Torjunnan hinta
YT = Torjunta + matkakulut
TK = Torjunnan kesto

HKMKTHYTTK
LT210481 1781226€1 vr
MY235002889001688€6 vk
LT3104814881536€1 vr
MY3310002889002188€6 vk

Pahin mahdollinen tilanne. 3 huonetta, 2 lämpötorjuntaa (toinen takuuna)
tai 6 myrkyskertaa …

HKMKTHYTTK
LT3204814881536€2 vr
MY36100057618003376€6 kk

Loppupäätelmä

Laskelmat näyttäisivät osoittavan, että myrkytys tulee kalliimmaksi kuin lämpökäsittely, jos laskelmissa huomioidaan huonekalujen hävitys. Jos esimerkiksi sänky hävitetään, niin asukkaan on pakko ostaa uusi sänky tilalle. Myrkytyksessä joudutaan aina tuhoamaan joitain huonekaluja. Tämä riippuu tietenkin täysin ongelman laajuudesta, että kuinka paljon huonekaluja sekä muuta tavaraa joudutaan pois heittämään. Jos mennään oikein pykälien mukaan, huonekalut tulisi hävittää ongelmajäteasemalla, joka maksaa melkoisesti. Luteiden tuhoamia huonekaluja EI saisi viedä normaalille kaatopaikalle lainkaan.

Myrkyt eivät tehoa luteisiin hyvin

Myrkyt eivät tapa luteen munia, eikä kovin tehokkaasti luteitakaan. Suomea koskevat EU säädökset myrkkyjen käytössä, joten markkinoilla olevat myrkyt ovat niin laimeita, että luteet ovat tulleet niille pääsääntöisesti vastustuskykyisiksi. Pahimmassa tapauksessa myrkytys joudutaan uusimaan kuusikin kertaa, eikä ongelma ole vieläkään taltutettu.

Kun käytetään myrkkyjä, on vaara, että luteet hermostuvat ja lähtevät leviämään naapuri huoneisiin tai huoneistoihin. Ongelma on siinä, että myrkyt eivät tapa luteita heti. Tämän vuoksi luteilla on hyvää aikaa levittäytyä pitkin huoneistoa tai huoneistoja. Jos asukkaalla on jotain seuraavista: astma, pieni lapsi, allergia tai lemmikkieläin, niin myrkkyjen käyttö ei ole tällöin suotavaa. Myrkytys yrittäjät kovasti toitottavat, että lämpökäsittelyllä luteet lähtevät leviämään. Tähän väittämään ei kannata uskoa koska tämä ei pidä paikkaansa (lue lisää lämpökäsittelystä alla)! Tässä ne vain yrittävät suojata omaa yritystoimintaansa, mikä on tavallaan ihan ymmärrettävää.

Myrkyttäjiltä pitäisi kysyä, että antavatko he tyytyväisyystakuun, jos ovat niin varmoja myrkkyjensä tehokkuudesta? Jos takuuta ei anneta, voit olla varma, että luteita ei saada poistettua heti yhdellä käsittelykerralla.

Ja se pahin asia: Kun käytetään myrkkyjä, asukas joutuu olemaan luteiden syöttinä koko torjuntatoimien ajan. Muutoin luteet lähtevät etsimään ravintoa muualta.

Lämpökäsittelyn monet hyvät puolet

Lämpökäsittelyssä on erittäin monta hyvää puolta. Ei pelkästään sen kustannustehokkuus, vaan se, että asukas voi jatkaa normaalia elämää heti torjunnan jälkeen. Torjunta kestää vain yhden päivän. Lämpökäsittelyssä ei käytetä myrkkyjä eikä huonekaluja tarvitse hävittää lainkaan. Lämpökäsittelylle annetaan tyytyväisyystakuu. Jos luteita on edelleen käsittelyn jälkeen, torjunta tehdään uudestaan takuun puitteissa veloituksetta.

Lämpökäsittelyssä suurin osa luteista kuolevat kuumuuteen ensimmäisen 5 minuutin aikana. Bug Bustersilla on erittäin tehokkaat laitteet joilla huoneen lämpötila on 5 minuutin jälkeen tappavissa lämpötiloissa, eli yli +60c astetta. Tämän jälkeen sieltä ei mikään tai kukaan voi selvitä hengissä. Nostamme normaalisti huoneen lämpötilan +70-80c asteeseen. Tätä lämpötilaa ylläpidetään koko lämpötorjunnan ajan.

Kertakustannus lämpökäsittelyssä on tietenkin hieman suurempi kuin myrkytyksen, mutta lämpökäsittelylaskun voi maksaa jopa 4 erässä.

2 vastausta artikkeliin “MYRKYTYS VAI LÄMPÖKÄSITTELY?”

  1. Mummolla oli luteita olohuoneessa. Niitä löytyi sängystä, sohvasta sekä nojatuolista. Mummo joutui heittämään nämä kaikki pois ja ostamaan uudet. Laskin, että tuo tuli maksamaan noin 2000 € kaikkineen päivineen. Torjunta tehtiin tosiaan myrkyttämällä. En tiedä miksi, mutta myrkytys lasku oli 1000 €, myrkyttäjä kävi 2 kertaa.

  2. Meillä kävi antisimet myrkyttymässä 7 kertaa. Ei auttanut mikään. Rappukäytävää ei tarkistettu kunolla ja niitä tuli lisää 4 kerroksessa (me asutaan ekassa). Vielä putkahtelee luteita vaikka tätä on jatkunut reippaasti yli puolivuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

TÄLLÄ VIIKOLLA VIELÄ TORJUNTA-AIKOJA VAPAANA!