Miten tuhoan luteet saunassa?

Miten tuhoan luteet saunassa? Luteita voidaan eliminoida matkalaukuista sekä muista irtaimistosta kahdella tavalla. Joko saunottamalla tai pakastamalla. Tässä blogi tekstissä käsittelemme matkalaukun ja sen sisällön saunottamista ja siihen liittyviä mahdollisuuksia sekä riskejä. Jos luteiden tuhoamista saunottamisella ei tehdä oikein, on riski, että luteet leviävät huoneistoon entistä pahemmin, jolloin torjuntakustannukset kasvavat. Nämä ohjeet sekä neuvot koskevat yhtä lailla muutakin irtaimistoa, jotka halutaan ludevapaaksi.

Suosittelemme aina mielummin pakastamista kuin saunottamista. Matkalaukun voi laittaa tarpeeksi suureen arkkupakastimeen, jossa pakkasta on vähintään -20c astetta. Matkalaukun tulee olla pakkasessa 3 vuorokautta, jotta luteet ja niiden munat kuolevat.

Saunan lämpötila tulee olla tarpeeksi korkea​

Jos haluat lämpökäsitellä matkalaukkusi ja sen sisällön, on erittäin tärkeää, että saunan lämpötila on tarpeeksi korkea. Suosittelemme yli +80c astetta, jotta tarvittava lämpötila pääsee jokaiseen materiaaliin sekä niiden väliin matkalaukun sisällä. Suosittelemme hankkimaan infrapunalämpömittarin, jolla voit todentaa matkalaukun sisälämpötilan olevan tarpeeksi korkealla. Liian alhainen lämpötila ei tapa luteita eikä myöskään luteiden munia.

Matkalaukun saunottaminen on aina paloturvallisuusriski. Jos kokeilet saunaa luteiden tuhoamiseen, poista laukusta arat materiaalit, kuten : aerosolipullot, meikit, hajuvedet, shamppoot ja muut kemikaalit ja tavarat, jotka eivät kestä kuumuutta. Tutki laukusta poistetut tavarat myös tarkasti. Aerosolipullot, hajuvesipullot ja muut tavarat voit käyttää kuuman veden alla huuhdellen, jos tavaran materiaali kestää kosteutta. Loput tavarat jotka eivät kestä kuumuutta tai kosteutta tulee käsitellä pakkasessa. Eli laita tavarat pakkaseen -20c asteeseen 3 vuorokaudeksi.

Sähkösaunat eivät lämpeä tarpeeksi​​

Sähkösaunojen ongelma on, että lämpöanturit sijaitsevat yleensä saunan katossa. Tämä vaikeuttaa lämpökäsittelyä, koska lauteiden korkeudella lämpötila ei välttämättä nouse tarpeeksi kuumaksi, jotta luteet kuolisivat lämmön vaikutuksena.

Suojaa matkalaukku huolella​

Käytä paksua ja tarpeeksi suurta jätesäkkiä jonka sisään matkalaukku asetetaan. Sulje jätesäkin suu erittäin huolellisesti jotta mikään elollinen ei pääse sieltä karkuun. Jos matkalaukku laitetaan saunan lauteille ilman jätesäkkiä, saattavat luteet tiputtautua saunan lattialle ja kömpiä sieltä makuuhuoneisiin ruokailemaan. Saunan lattialla lämpötila ei nouse koskaan tarpeeksi korkealle, jotta luteet kuolisivat siihen.

Kun matkalaukun ulkolämpötila on tarpeeksi korkea​​

Mittaa matkalaukun ulkolämpötila. Kun lämpötila on yli +60c astetta, voit leikata jätesäkkiin varovaisesti reiän matkalaukun yläpuolelta niin, että matkalaukku on osittain vielä jätesäkin sisällä. Mittaa matkalaukun sisälämpötilaa säännöllisin väliajoin. Muista mitata myös vaatepinkkojen välistä. Sisälämpötilan tulee olla joka paikasta vähintään +60c astetta, jotta jokainen elävä hyönteinen kuolee matkalaukun sisällä.

Avaa matkalaukku lopullista lämmitystä varten​

Kun saunan lämpötila on noussut tarpeeksi, voit avata matkalaukun lopullista lämmittämistä varten. Tarkkaile edelleen vaatepinojen välien lämpötilaa ja kääntele sekä kierrätä vaatteita ym. tavaroita matkalaukun sisällä niin, että jokaisessa tavarassa sekä vaatepinossa lämpötila nousee yli +60c asteen. Yli 60 asteen lämpötilaa tulisi ylläpitää vähintään 2 tuntia.

Testissämme matkalaukku oli saunassa 4 tuntia, eikä vaatepinojen välissä oleva lämpötila noussut kertaakaan yli +45c asteen joten on ensiarvoisen tärkeää, että tekstiilejä ja tavaroita pyöritetään ja käännellään koko saunottamisen ajan. Jos näin ei toimita, luteet ja luteiden munat selviävät hengissä saunottamisesta.

Kun saunottaminen on valmis​​

Kun jokainen tavara sekä vaate on lämmennyt kauttaaltaan, voit ottaa jätesäkin saunasta ja laittaa sen suoraan roskiin. Nyt kaikkien tavaroiden pitäisi olla turvallisia käyttää. Jos haluat varmistua saunottamisen onnistumisesta, voit pestä tekstiilit varmuuden vuoksi koneessa +60c asteen pesuohjelmalla.

Muista huuhdella saunan lattia huolellisesti niin kuumalla vedellä kuin vain mahdollista, jotta mahdolliset munat ja luteet kuolevat lattialta jos niitä sinne on eksynyt.

Jos matkalaukku käsitellään saunassa, työ pitää tehdä perusteellisesti ja huolellisesti. Muuten saunottamisesta ei ole mitään hyötyä. Tämän vuoksi emme suosittele saunottamista lainkaan vaan saunottamisen sijasta suosittelemme pakastusta

TÄLLÄ VIIKOLLA VIELÄ TORJUNTA-AIKOJA VAPAANA!