LUTIKOITA MEIDÄN HOTELLISSA?

Meiltä kysellään paljon ohjeita, miten tunnistaa hotellihuoneissa mahdolliset luteet sekä niiden tekemät jäljet ja miten toimia matkatavaroiden kanssa kotiin tullessa. Joten ajattelimme näin kesälomakauden kynnyksellä kirjoitella teille tiedonnälkäisille pieni tietopaketti aiheesta. Ihan alkuun kannattaa muistaa, että luteita voi saada tuliaisiksi niin Suomesta viiden tähden hotellista, kaverin kesämökiltä kuin Itä-Euroopan hämärimmästä hostellista, tosin todennäköisyys jälkimmäisessä on paljon suurempi.

Miten sitten jo kotona ennen lähtöä pitäisi varautua? Kun pakkaat, suosi kovia tiiviisti suljettavia matkalaukkuja. Luteet eivät tykkää muovista ja metallista, mutta kankaisiin matkalaukkuihin ne pääsevät suljetuista vetoketjuista huolimatta. Käytä pakkaamiseen muovipusseja, jotka saat suljettua tiiviisti. Pakkaa mukaan taskulamppu.

Matkalaukku olisi hyvä pitää matkalaukkutelineessä luteiden varalta.
Matkalaukku olisi hyvä pitää matkalaukkutelineessä.

Perillä matkakohteessa vie matkatavarasi ensin kylpyhuoneeseen ja tarkasta sitten huone taskulampun avulla. Tarkasta sängyn alusta, patjat, petauspatjat ja niiden saumakohdat, kurkkaa vielä yöpöydän laatikoihin ja niiden kiskoihin. Etsi ulostejälkiä (pieniä mustia pisteitä, kuin mustekynällä tehtyjä), luteita ja nymfejä. Jos luteita löytyy, vaihda huonetta. Ulostejäljet voivat olla vanhojakin ja luteet on jo ehkä hävitetty, mutta ota yhteyttä vastaanottoon ja tiedustele tilannetta

Ludetarkastus hotellihuoneessa
Nosta sänky pystyyn ja tarkista sängyn runko luteiden varalta

Aseta matkalaukku mahdollisen matkalaukkutelineen päälle, jos sellaista ei ole valitse joku kovapintainen paikka mahdollisimman kaukana sängystä, mutta tee ensin ludetarkistus siihenkin. Kylpyammekin käy, jos muuta paikkaa ei löydy. Älä levittele vaatteita huoneeseen.

Kotimatkan koittaessa pakkaa vaatteet ja kengät taas tiiviisiin muovipusseihin. Kotona älä tuo matkaluukkua sisälle, vaan talvella jätä pakkaseen tai vie suoraan saunaan mahdollisemman korkeaan lämpötilaan useaksi tunniksi. Jos ei ole saunaa eikä pakkasta, laita kokonainen matkalaukku pakastimeen -20C kolmeksi vuorokaudeksi. Vaatteet voi pestä +60C lämpötilassa ja kuivattaa kuivausrummussa, se tappaa luteet ja munat. Sellaiset vaatteet jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja on syytä pestä +40c asteessa ja tämän jälkeen käyttää kuivausrumpua (pakollinen koska +40c lämpötila ei tapa luteita eikä munia). Jos vaatteet eivät kestä tätäkään, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää pakastaminen.

Ole tarkkana: Tyhjennä suljetut muovipussit suoraan koneeseen siten että pussin suuaukko on koneen sisällä. Vie käytetyt muovipussit suoraan roskiin pois asunnosta.

Varoitus saunottamisesta

Saunottaminen saattaa olla ongelmallista, varsinkin sähkösaunojen kanssa. Saunan lämpötilaa ei saada nostettua tarpeeksi korkealle, koska yleensä sähkösaunoissa on lämpötila-anturit katossa, jonka vuoksi saunan lämpötila ei nouse tarpeeksi korkealle saunan lauteilla ilman, että kiukaalle heitetään vettä.

Luteet selviytyvät helposti vaatepinkkojen välissä, jossa lämpötila hädin tuskin nousee yli +40c asteeseen. Jos lämpö ei nouse tarpeeksi korkealle, luteet selviytyvät matkalaukussa tai vaatepinoissa ja saattavat tiputtautua saunan lattialle, jossa on vieläkin viileämpää. Selviytyessään ne kipittävät huoneisiin jossa nukutaan, kerrostalossa siirtyvät luultavasti ensimmäiseen huoneistoon. Jos kuitenkin päätät saunottaa, toimi seuraavasti:

Matkalaukun saunotus on erittäin haastavaa hommaa.
Matkalaukun saunotus tulee tehdä erityisen huolella.


Vie matkalaukku saunaan suljetussa jätesäkissä. Tarkista, että säkki on ehjä ja kunnolla suljettu. Saunota mahdollisimman kuumassa ja varmista, että saunan lämpötila nousee vähintään +80c asteiseksi. Pidä matkalaukkua vähintään 2h tässä lämpötilassa. Kun 2 tuntia on mennyt, avaa varovasti jätesäkki niin, että se kuitenkin suojaa matkalaukun pohjaa sekä sivuja. Avaa matkalaukku ja käy säännöllisin väliajoin siirtelemässä vaatteita ja tavaroita, jotta tappava +60c asteen lämpötila on varmasti kaikissa väleissä, tekstiileissä ja tavaroissa. Pidä tätä lämpötilaa yllä vähintään 3 tuntia. Hanki lämmön mittausta varten infrapunalämpömittari. Tarkkaile lämpötilaa erityisen huolella. Heitä käytetty jätesäkki suoraan roskiin. Huuhtele saunan lattia niin kuumalla vedellä kuin vain pystyt, jotta mahdollisesti lattialle tippuneet luteen munat tai luteet kuolevat. Ja vielä kerran. Emme suosittele saunottamista, jos ei tiedä mitä tekee. Jos tämän tekee väärin, luteet luultavasti valtaavat kotisi.

Lue lisää aiheesta : Luteet ja saunottaminen

Me autamme pakastuksen kanssa, jos itselläsi ei sitä mahdollisuutta ole. 400 litran arkkupakastimessamme mahtuu jäädyttämään isommankin matkalaukun.

Luteiden kanssa kannattaa olla tarkkana ja tietoisuutta pitäisi lisätä paljon, mutta loman pilaavaan hysteriaan ei ole tarvetta. Omilla toimilla voi vaikuttaa siihen, tuleeko epämieluisia tuliaisia vai ei. Ja jos kaikista varotoimista huolimatta luteita pääsee kotiin majoittumaan, niin Bug Busters hoitaa luteet pois asunnostasi nopeasti, tehokkaasti ja hienovaraisesti.

Tilaa ludeturva kotiisi

Tilaamalla meiltä ludeturvan kotiisi, saat apua lude ongelman sattuessa edulliseen vuosihintaan.

Rentoa ja tapahtumarikasta matkailukesää kaikille!

PS: Jaa tämä ystävillesi facebookissa, jotta hekin osaavat toimia oikein matkoilla.

2 vastausta artikkeliin “LUTIKOITA MEIDÄN HOTELLISSA?”

  1. Meillä oli lutikoita Kreikassa hotellissa. Puremajäljet tulivat 2 viikkoa matkan jälkeen. Joten niitä oli kulkeutunut myös kotiimme. Tarkastakaa aina hotellihuone luteiden varalta. Muuten tulee kalliiksi.

  2. Tulimme juuri Turkista matkoilta. Eiköhän sieltä tullut lude salamatkstajana. Tai se oli kyllä hengetön matkalaukussa joten toivotaan että oli ainut yksilö. Miksi tuollaisia pitää olla olemassa? Mitä virkaa luteilla on tässä maailmankaikkeudessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *