Luteiden torjunta

Luteiden torjunta ja hävittäminen ovat ammattilaisen töitä

Luteiden torjunta on syytä ottaa vakavasti, sillä luteista on erittäin vaikea päästä eroon. Luteiden hävittäminen onkin suositeltavaa tehdä yhdessä kokeneiden ammattilaisten kanssa.

Luteet leviävät helposti viereisiin huoneisiin, naapurihuoneistoon tai vieraiden mukana eteenpäin. Siksi sopivan torjuntamuodon käyttäminen luteiden hävittämiseksi on tärkeää. Luteiden hävittäminen kannattaa hoitaa kerralla kunnolla!

Luteet ovat tulleet vastustuskykyisiksi myrkyille

Luteiden hävittäminen vaatii pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Luteet ovat tulleet vastustuskykyisiksi torjunnassa käytettäville myrkyille, eivätkä myrkyt siksi tapa luteita heti. Saattaakin kestää kuukausia, ennen kuin luteista päästään kokonaan eroon jos torjuntatoimissa käytetään myrkkyjä.

Tämä tarkoittaa, että asukas joutuu kärsimään luteista koko torjunnan ajan. Siksi käyttöön kannattaa ottaa heti sellaiset toimenpiteet, jotka hävittävät luteet välittömästi. Mikäli käytetään myrkkyjä, luteet todennäköisesti vain hermostuvat ja siirtyvät muualle huoneistoon. Tällöin torjuntatoimet muuttuvat haastavammiksi ja kalliimmiksi.

Aikuisia, kuolleita luteita lämpökäsittelyn jäljiltä.
Kuolleita, aikuisia luteita.

Luteet ovat selviytymisen mestareita

Luteet voivat selvitä ilman ravintoa jopa kahdeksan kuukauden ajan. Siksi luteiden hävittäminen vaatii ammattitaitoa ja sopivien menetelmien käyttöä. Muuten varmuutta torjunnan tehoamisesta on vaikeaa saada. Ollaanko hävittämisessä todella onnistuttu? Vai ovatko luteet vain siirtyneet hetkeksi muualle piiloon?

Kerros- ja rivitalossa sijaitsevassa yksittäisessä asunnossa kotikonstein tehtävät torjunnat siirtävät luteet usein naapurihuoneistoihin. Tästä syystä etenkin kerrostaloissa ludeongelmasta on suositeltavaa kertoa mahdollisimman nopeasti isännöitsijälle, jotta kaikki asunnot saadaan käsiteltyä samanaikaisesti.

Ongelmat hävittämisessä kotikonstein

Kotikonstein tehtävä luteiden hävittäminen on vaikeaa, ehkä jopa mahdotonta. Yksittäisiä luteita voidaan saada torjuttua hyönteismyrkyn avulla. Sänky voidaan tarvittaessa hävittää ja vuodevaatteetkin on mahdollista pestä korkeassa lämpötilassa. Luteet kuolevat noin kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Lämpökäsittelyssä luteiden hävittämiseen tarvitaan 60-70 astetta. Luteiden monet piilopaikat vaikeuttavat kotikonstein tehtävää luteiden torjuntaa.

Asuntoon levitettävät, kuluttajakäyttöön tarkoitetut torjunta-aineet ajavat luteet usein hetkeksi piiloon tai pahimmassa tapauksessa ne siirtyvät naapuriasuntoon. Luteet eivät majoitu pelkästään sänkyyn vaikka niin usein luullaan. Niitä voi löytää oikeastaan mistä tahansa huoneistosta (jalkalistojen takaa, vaatekaapista, tauluista, verhoista, pistorasioista jne). Siksi suositeltavin keino onkin ottaa heti yhteyttä Bug Bustersiin.

Luteiden torjunta

Jos luteet ovat jo päässeet kotiisi, kannattaa torjuntaan käyttää aina alan ammattilaista. Luteita hävitetään usealla eri tavalla: FrostyBuster-pakastaminen, SteamBuster-höyrykäsittely, myrkytys (ei suositeltavaa), DustBuster-pölytys sekä HeatBuster-lämpökäsittely.

Lämpötorjunta luteiden torjunnassa

Lämpötorjunta eli luteiden torjunta lämmön avulla on yksi tehokkaimmista keinosta päästä eroon luteista. Kun huoneen ja siellä olevien materiaalien lämpötila nostetaan yli seitsemäänkymmeneen (+70c) asteeseen, kuolevat huoneesta kerralla luteet, niiden munat sekä kaikki luteen kehitysasteet. Tämän tehokkaampaa tapaa päästä luteista eroon ei tällä hetkellä maailmasta löydy.

Luteiden lämpötorjunnalla lude kanta kuolee ensimmäisellä käsittelykerralla.
Luteiden torjunta lämpökäsittelyllä

Lämpökäsittelyn muita etuja ovat muun muassa:

  • Nopeus. Ludetorjunta kestää vain päivän.
  • Edullisuus. Lämpötorjunnassa ei tarvitse hävittää lainkaan huonekaluja.
  • Myrkyttömyys. Lapset ja lemmikit ovat vaarassa aina, kun myrkkyjä käytetään asuintiloissa. Myrkyt eivät tehoa luteisiin, koska luteet ovat tulleet vastustuskykyisiksi niille, eivätkä myrkyt tapa luteiden munia lainkaan. Lämpökäsittely on täysin myrkytön tapa tuhota luteita.
  • Tehokkuus. Luteista päästään eroon kokonaan yhdellä käsittelykerralla.
  • Mielenrauha. Lämpökäsittelyä käyttäessä sinun tai perheenjäsentesi ei tarvitse olla luteiden syöttinä.

Teemme myös perinteistä luteiden torjuntaa DustBuster-pölytyksellä, jossa fossiilista kiviainetta levitetään luteiden kulkureiteille sekä muihin paikkoihin, joissa luteet elävät. Luteet kuolevat piimaan hajottaessa luteen suojakuoren. Tämä menetelmä on parempi kuin myrkytys, koska luteet eivät voi tulla piimaalle vastustuskykyisiksi, vaan ne kuolevat varmasti fossiilisen kiviaineen vaikutuksesta.

Lämpötorjunta on tehokkain tapa päästä luteista eroon heti ensimmäisellä käsittelykerralla.

Onnistuneita torjuntoja

Olemme tehneet satoja onnistuneita luteiden torjuntoja ympäri Suomen. Lämpökäsittelymme ainutlaatuinen konsepti tappaa luteet, nymfit sekä luteiden munat varmuudella.


Ludetorjunta Tampereella

Asiakas oli tuonut vahingossa luteita Tampereen kerrostaloasuntoonsa Turussa sijaitsevalta kesämökiltään. Tarkastuksen jälkeen selvisi myös, että kesämökin välikatossa asui myös lepakoita.

Luteiden hävittäminen kesämökiltä

Jostain syystä luteet eivät saaneet tarpeeksi ravintoa lepakoista, vaan ne olivat tunkeutuneet kesämökin sisätiloihin häiritsemään ihmisiä.

Teimme kesämökille lämpökäsittelyn sekä pölytyksen, jotta luteista päästiin eroon mahdollisimman nopeasti. Mökki oli käyttökiellossa torjuntatoimiin saakka, jotta luteet eivät leviäisi kesämökkeilijöiden mukana enempää.

Tämän jälkeen lämpökäsittelimme kaksi henkilöautoa sekä Tampereen kaupunkikodin. Tampereella sijaitsevasta kerrostaloasunnosta luteita löytyi onneksi ainoastaan perheen vanhempien makuuhuoneesta. Nämä kaikki torjuntatoimet toteutimme kahden päivän aikana.

Toimenpiteiden jälkeen luteita ei enää löytynyt mistään kolmesta kohteesta. Asiakas oli erittäin tyytyväinen saamaansa palveluun.


Luteiden torjuntaa helsinkiläisessä kerrostalossa

Helsingin Kalliossa luteet olivat levinneet asuintalon rappukäytävään. Myös kuudesta huoneistosta löytyi luteita, eivätkä myrkytykset auttaneet. Rappukäytävän huoneistoissa oli käynyt vuoden aikana kolme eri yritystä tuhomassa luteita, mutta torjuntatoimista huolimatta luteista ei oltu päästy eroon.

Kerrostalossa luteiden hävitys on syytä tehdä heti

Onneksi isännöitsijä ymmärsi kutsua meidät apuun.

Hoidimme hävityksen HeatBuster-lämpökäsittelyllä, DustBuster-pölytyksellä sekä muilla avustavilla toimilla, joiden avulla pääsimme kahdessa kuukaudessa eroon kaikista rappukäytävän huoneistossa olleista luteista. Isännöitsijä oli erittäin tyytyväinen siihen, että ludepainajainen oli ohi.

Monet helsinkiläiset kerrostalot ovat erittäin vanhoja ja rakennuksissa voi olla koloja ja halkeamia. Niiden kautta luteet leviävät huoneistojen välillä nopeasti. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että torjuntatoimiin ryhdytään välittömästi ja mielellään sellaisen toimijan kanssa, jolla on ammattitaitoa tuhota luteet lopullisesti.


Luteiden hävittäminen espoolaisessa rivitalossa

Espoon Kivenlahdessa sijaitsevasta neljän asunnon rivitalosta kolmesta löytyi luteita. Luteet olivat levinneet rakenteita pitkin muihin huoneistoihin. Sekä asukkaat että isännöitsijä olivat piilotelleet ongelmaa ja luteet olivat saaneet levitä taloyhtiössä rauhassa.

Luteiden torjuntaa Espoon Kivenlahdessa

Torjuntatoimiin tulisi ryhtyä heti luteiden löytymisen jälkeen, sillä luteet leviävät erittäin tehokkaasti naapurihuoneistoihin. Mitä aikaisemmin työ aloitetaan, sitä helpompaa ja halvempaa hävitys tavallisesti on.

Tähän espoolaiseen rivitaloon teimme perusteellisen tarkastuksen jälkeen HeatBuster-lämpökäsittelyn. Tuhosimme luteet kaikista kolmesta asunnosta yhden päivän aikana. Neljänteen asuntoon teimme varotoimenpiteinä DustBuster-pölytyksen.

Iloksemme pystyimme toteamaan torjuntatoimien täydellisen onnistumisen kuukauden päästä luteiden torjunnasta. Jos ludeongelmaan oltaisiin tartuttu heti, luteet eivät kuitenkaan olisi päässeet leviämään näin laajasti. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä halvemmaksi torjuntatoimet myös yleensä tulevat.