Ludetorjunta

ONGELMAT KOTIKONSTEIN TEHTÄVÄSSÄ LUTEIDEN TORJUNNASSA

Luteiden torjunta on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta kotikonstein. Yksittäisiä luteita voi tuhota hyönteismyrkyn avulla, sängyn voi hävittää ja vuodevaatteet pestä korkeassa lämpötilassa. Luteet kuolevat n. -20 asteen pakkasessa, ja vastaavasti lämpökäsittelyssä +60-70 asteessa. Luteiden monet piilopaikat vaikeuttavat kotikonstein tehtävää luteiden torjuntaa.

Usein asuntoon levitettävät kuluttajakäyttöön tarkoitetut torjunta-aineet ajavat luteet hetkeksi piiloon, jolloin ongelmaa vain siirretään eteenpäin. Tästä syystä tehokkain ja suositeltavin keino onkin ottaa heti yhteyttä Bug Bustersiin.

LUTEET OVAT SELVIYTYMISEN MESTAREITA

Luteet selviävät jopa 8 kuukautta ilman ravintoa, tämä hankaloittaa luteiden torjuntaa entisestään, koska varmuutta torjunnan onnistumisesta on vaikea saada. Onko luteet onnistuttu todella hävittämään vai ovatko ne menneet vain hetkeksi muualle piiloon? Kerros- ja rivitalossa yksittäisessä asunnossa kotikonstein tehtävät torjunnat ajavat luteet helposti naapuriin pahentaen tilannetta. Tästä syystä varsinkin kerrostaloissa lude ongelmasta on suositeltavaa kertoa mahdollisimman nopeasti isännöitsijälle, jotta kaikki asunnot saadaan käsiteltyä saman aikaisesti.

LUTEIDEN TORJUNTA

Jos luteet ovat jo päässeet kotiisi, valitettavasti niistä ei pääse eroon kotikonstein, vaan torjuntaan tulee käyttää aina alan ammattilaista. Luteita torjutaan usealla eri tavalla: FrostyBuster-pakastaminen, saunottaminen (emme suosittele), myrkytys, DustBuster-pölytys sekä HeatBuster-lämpökäsittely.

(Saunottaminen on ongelmallista, varsinkin sähkösaunojen kanssa. Saunan lämpötilaa ei saada nostettua tarpeeksi korkealle eikä tarpeeksi nopeasti, jotta luteet kuolisivat kuumuuteen. Luteet selviytyvät helposti vaatepinkkojen välissä, jossa lämpötila hädin tuskin nousee yli +40c asteeseen. Kun lämpö nousee liian hitaasti, luteet tiputtautuvat saunan lattialle, jossa on vieläkin viileämpää. Selviytyessään ne kipittävät takaisin huoneisiin jossa nukutaan. Jos kuitenkin päätät saunottaa, saunota mahdollisimman kuumassa ja varmista, että lämpötila nousee varmasti kaikissa väleissä, tekstiileissä ja tavaroissa yli +60c asteeseen. Pidä tätä lämpötilaa yllä vähintään 3 tuntia.)

Käytä pesukonetta sekä kuivausrumpua

Saunottamisen sijaan suosittelemme tekstiilien pesua +60c asteessa, tai vaihtoehtoisesti +40c asteessa, jonka jälkeen tekstiilit kuivatetaan kuivausrummussa. Pesu +40c asteessa ei yksinään riitä tappamaan luteita tai niiden munia. Kuivausrummun käyttö pesun jälkeen on aina suositeltavaa sekä +40c asteen pesun jälkeen pakollista!

Tehokkain tapa päästä näistä ikävistä verenimijöistä eroon, on käyttämällä lämpötorjuntaa. Kun huoneen ja huoneessa olevien materiaalien lämpötila nostetaan yli +70c asteeseen, kuolevat huoneesta luteet, luteiden munat sekä kaikki luteen kehitysasteet kerralla. Tämän tehokkaampaa tapaa päästä luteista eroon ei tällä hetkellä löydy maailmasta. Lämpökäsittelyssä on myöskin muita etuja.

Luteiden lämpötorjunnalla lude kanta kuolee ensimmäisellä käsittelykerralla.
Lämpökäsittelyllä luteista päästään eroon päivässä
  • Nopeus. Ludetorjunta kestää vain päivän.
  • Edullisuus. Lämpökäsittelyssä ei tarvitse hävittää lainkaan huonekaluja.
  • Myrkyttömyys. Lapset ja lemmikit ovat aina vaaravyöhykkeessä jos käytetään myrkkyjä. Luteet ovat sitä paitsi tulleet resistenteiksi myrkyille. Ne eivät tahdo enää tehota luteisiin. Lämpökäsittelyssä ei käytetä lainkaan vaarallisia kemikaaleja.
  • Tehokkuus. Yhdellä käsittelykerralla luteista päästään eroon kokonaan.
  • Mielenrauha. Lämpökäsittelyä käyttäessä, sinun tai perheenjäsentesi ei tarvitse olla luteiden syöttinä.

Teemme myös perinteistä luteiden torjuntaa DustBuster-pölytyksellä, jossa fossiilista kiviainetta levitetään luteiden kulkureiteille sekä muihin paikkoihin, jossa luteet elelevät. Luteet kuolevat piimaan hajottaessa luteen suojakuoren. Tämä menetelmä on parempi kuin myrkytys, koska luteet eivät voi tulla piimaalle vastustuskykyisiksi, eli ne kuolevat varmasti kohdatessaan fossiilisen kiviaineksen.