Lude

Lude, lutikka, seinälude – Luteen tuntomerkit

Lude eli lutikka, seinälude on yleistynyt Suomessa räjähdysmäisesti. Lude lisääntyy suotuisissa olosuhteissa nopeasti, joten avaintekijä luteiden torjunnassa on pikainen toiminta ja tuholaistorjunnan aloittaminen välittömästi. Heti kun ensimmäiset lude-epäilyt ovat heränneet, ota välittömästi yhteys Bug Bustersiin.

Vain tuholaistorjujan ratkaisut ovat tarpeeksi tehokkaita eliminoimaan niiden elinkaaren kaikki vaiheet.

Aikuinen lude
Aikuinen lude

Aikuinen lude

Aikuinen lude on väriltään ruskeahko ja pituudeltaan alle 10 mm, yksilöiden pituudet luonnollisesti hieman vaihtelevat. Lude on rakenteeltaan leveä ja litteä, siivetön ryömivä hyönteinen. Jos luteita on runsaasti, niiden epämiellyttävän hajun voi havaita sisätiloissa. Luteen toukat eli nymfit ovat puolestaan väritykseltään vaaleita ja hyvin pieniä. Munat ovat noin millin mittaisia vaaleita, läpikuultavia ja pitkulaisia.

Seinälude, luteen puremia sekä luteen ulostetta.
Seinälude, luteen puremia sekä luteen ulostetta.

Luteen alkuperä ja leviäminen

Luteiden alkuperää voi olla hyvin hankalaa selvittää varmuudella. Useimmiten lude kuitenkin päätyy sisätiloihin irtaimiston mukana. Tyypillistä on saada luteita ulkomailta palaavan henkilön matkalaukusta tai kierrätyksestä tai roskalavalta tuodun hyväkuntoiselta näyttäneen huonekalun kautta.

Kerros- tai rivitaloon päästyään lude saattaa levitä asunnosta toiseen rakennuksen IV-putkistoja pitkin tai lattia- ja seinärakenteiden kautta. Luteet eivät siis ole välttämättä peräisin niistä ilmoittaneen henkilön huoneistosta. Luteet lisääntyvät nopeasti, aikuinen yksilö munii keskimäärin 1-5 munaa päivässä ja toukka eli nymfi kehittyy aikuiseksi viiden kehitysvaiheen kautta sisälämpötiloissa noin kahdeksassa viikossa.

Luteet piileskelevät päivisin

Seinäluteet ovat mestareita piiloutumaan. Luteita on lähes mahdoton havaita päivällä varsinkin, jos niitä on vähäisessä määrin, sillä ne piileskelevät valoisaan aikaan sängyn rakenteissa, seinällä taulujen takana tai lattia/ovilistojen raoissa tai muissa vastaavissa piilopaikoissa. Luteen piilopaikat tunnistaa pienistä tummista, pyöreähköistä ulostepisteistä. Luteet viihtyvät parhaiten +20-25 C lämpötiloissa.

Mistä etsiä luteita
Mistä kannattaa etsiä mahdollisia luteita

Luteen purema

Lude imee jo heti ensimmäisestä nymfi kehitysvaiheesta alkaen verta ihmisestä sekä lemmikeistä. Onneksi ne eivät levitä tauteja, mutta suurimmalle osalle ihmisistä puremat nostavat iholle voimakkaasti kutiavia paukamia.

Luteiden puremat

Luteen puremat ovat yleensä litteitä tai koholla olevia paukamia iholla. Näissä kohdissa ilmenee yleensä punoitusta, turvotusta ja kutinaa. Jotkut ihmiset eivät saa lainkaan puremajälkiä.

Lintukirpun puremat

Lintukirpun purema tuottaa lähes samankaltaisen jäljen ja paukaman luteen pureman kanssa. Luteen ja lintukirpun puremat sekoitetaan erittäin herkästi toisiinsa.

Luteiden puremajäljet

Luteiden puremat ovat yleensä kolmen pureman ryppäissä.
Puremajälki saattaa tulla viiveellä, jopa 2 viikkoa luteen puremasta.

Pahimmillaan luteen puremat näyttävät tältä.
Pahimmillaan luteen puremat näyttävät tältä.

Luteen uloste

Luteet jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä pisteitä. Näitä jälkiä voit löytää patjoista, sängyn rungoista, petivaatteista ja muista luteiden piilopaikoista kuten lattialistat, sängyn lähellä olevat huonekalut, tapettien repeämäkohdat, porausreiät, seinien halkeamat, lattioiden raot sekä sängyn alla olevat tavarat. Luteen uloste on nestemäistä joka imeytyy alustaansa, eikä se lähde rapsuttamalla pois.

Luteen ulostejälkiä sängyn rungossa.
Luteen ulostejälkiä sängyn rungossa.

Ongelma kotikonstein tehtävässä luteiden torjunnassa.

Jos huomaat kodissasi luteita, kutsu hätiin Bug Busters. Luteille ei kannata tarjota kaupan tuholaistorjunta-aineita, koska pahimmillaan torjunta-aine vain ajaa lutikat naapuriin. Luteiden karkotuksessa on oltava huolellinen, jotta jokaisesta luteesta, luteen munasta sekä ludepesäkkeestä päästään eroon, sillä muuten ongelma on nopeasti edessä uudelleen tai ne leviävät muihin huoneisiin tai naapuriasuntoihin

Tiivistelmä luteista

Kuoren palaset

Lude luo nahkansa ennen jokaista uutta kehitysvaihetta. Usein kuoren palasia löytyy sellaisista paikoista kuten lattialistojen vierustat, patjojen saumakohdat ja muut raot missä luteet piileskelevät.

Ulostejäljet

Luteet jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä pisteitä. Näitä jälkiä voit löytää patjoista, sängyn rungoista, petivaatteista ja muista luteiden piilopaikoista kuten lattialistat, sängyn lähellä olevat huonekalut, tapettien repeämäkohdat, porausreiät, seinien halkeamat, lattioiden raot sekä sängyn alla olevat tavarat.

Puremajäljet

Luteen puremat voi huomata kutinasta, kirvelystä tai paukamista. Puremajäljet sijaitsevat yleensä pinnallisten verisuonten läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa.

Verijäljet

Lude ruiskuttaa uhriinsa puuduttavaa ainetta sekä verenohentajaa eli antikoagulantia. Voit löytää verijälkiä vuoteestasi tai esim. sohvalta jos luteita on siinäkin.

Luteen munat

Ne ovat hyvin pieniä ja vaikeita nähdä, mutta voit löytää niitä suurennuslasilla katsoessasi. Munat ovat pieniä, vaaleita, läpikuultavia ja kapeita. Ne löytyvät samoista paikoista kuin luteetkin.

Nymfit

Luteilla on monta kehitysvaihetta. Kuoriuduttuaan ne muuttuvat nymfiksi. Ensimmäisessä vaiheessa nymfit ovat vaaleita mutta tummuvat kasvaessaan. Nymfit ruokailevat heti ensimmäisestä kehitysasteesta lähtien. Nymfillä on 5 eri kehitysvaihetta ennen kuin ne ovat täysikasvuisia luteita. Vain täysikasvuinen lude lisääntyy.

Aikuiset luteet

Luteet ovat aktiivisia yöllä, joten päiväsaikaan niitä voi olla vaikea löytää. Ne eivät kuitenkaan ole nopeita liikkujia, joten sytytä yöllä valot ja tarkasta sänkysi.

Luteen haju

Jos luteita on paljon, rakennuksessa voi olla outoa hajua, jota voisi kuvailla korianterin kaltaiseksi hajuksi. Ludekoirat löytävät luteet jo pienenkin hajujäljen perusteella

Meillä on sinulle ratkaisu ludeiden torjuntaan

Jos luteet ovat jo päässeet kotiisi, niistä ei valitettavasti pääse eroon kotikonstein, vaan torjuntaan tulee käyttää alan ammattilaista, kuten meitä. Luteiden torjunta suoritetaan usealla eri tavalla: FrostyBuster-pakastaminen ™, saunottaminen, myrkytys, DustBuster-pölytys ™ sekä HeatBuster-lämpökäsittely ™