Lude

Lude, lutikka, seinälude – Luteen tuntomerkit

Lude eli lutikka, seinälude on yleistynyt Suomessa räjähdysmäisesti. Lude lisääntyy suotuisissa olosuhteissa nopeasti, joten avaintekijä luteiden torjunnassa on pikainen toiminta ja tuholaistorjunnan aloittaminen välittömästi. Heti kun ensimmäiset lude-epäilyt ovat heränneet, ota välittömästi yhteys Bug Busteriin.

Vain tuholaistorjujan ratkaisut ovat tarpeeksi tehokkaita eliminoimaan luteiden elinkaaren kaikki vaiheet. Ludetorjunnan ratkaisujamme ovat : Lämpötorjunta, perinteinen lutikkatorjunta sekä pakastus

Aikuinen lutikka on jäänyt kiinni tehokkaaseen ansateippiimme.

Aikuinen lude

Lude on väriltään ruskeahko ja pituudeltaan alle 10 mm, yksilöiden pituudet luonnollisesti hieman vaihtelevat. Normaalisti aikuisen luteen koko on noin 4-7mm ja juuri syöneenä lude voi venyä jopa 8-10mm kokoiseksi. Lude on rakenteeltaan leveä ja litteä, siivetön ryömivä hyönteinen. Jos luteita on runsaasti, niiden epämiellyttävän hajun voi havaita sisätiloissa. Luteen toukat eli nymfit ovat puolestaan väritykseltään vaaleita ja hyvin pieniä. Munat ovat noin millin mittaisia vaaleita, läpikuultavia ja pitkulaisia. Luteen munat muistuttavat lähinnä riisin jyviä.

Luteen alkuperä ja leviäminen

Luteiden alkuperää voi olla hyvin hankalaa selvittää varmuudella. Useimmiten lude kuitenkin päätyy sisätiloihin irtaimiston mukana. Tyypillistä on saada luteita ulkomailta palaavan henkilön matkalaukusta tai kierrätyksestä tai roskalavalta tuodun hyväkuntoiselta näyttäneen huonekalun kautta.

Kerros- tai rivitaloon päästyään lude saattaa levitä asunnosta toiseen rakennuksen IV-putkistoja pitkin tai lattia- ja seinärakenteiden kautta. Luteet eivät siis ole välttämättä peräisin niistä ilmoittaneen henkilön huoneistosta. Lude lisääntyy nopeasti, aikuinen yksilö munii keskimäärin 1-5  munaa päivässä ja toukka eli nymfi kehittyy aikuiseksi luteeksi viiden kehitysvaiheen kautta sisälämpötiloissa noin viidessä viikossa.

Luteet piileskelevät päivisin

Seinäluteet ovat mestareita piiloutumaan. Luteita on lähes mahdoton havaita päivällä varsinkin, jos niitä on vähäisessä määrin, sillä ne piileskelevät valoisaan aikaan sängyn rakenteissa, seinällä taulujen takana tai lattia/ovilistojen raoissa tai muissa vastaavissa piilopaikoissa. Luteen piilopaikat tunnistaa pienistä tummista, pyöreähköistä ulostepisteistä. Lude viihtyy parhaiten +20-25 C lämpötiloissa. Aikuinen lude voi elää otollisessa ympäristössä jopa 18kk ilman ravintoa. Tämä hankaloittaa niiden hävittämistä, varsinkin jos luteet ovat päässeet talon rakenteisiin.

Luteet asettuvat asumaan nukkumapaikan läheisyyteen.
Makuuhuoneen paikat, joista luteita kannattaa etsiä.

Tarkistuslista

Haluatko varmuuden luteiden olemassaolosta?

Ludeteippi, ansateippi hyönteisten nappaamiseen.
Ansateippi soveltuu luteiden, torakoiden sekä muiden ryömivien hyönteisten ansoittamiseen.

Luteiden puremat

Lude imee jo heti ensimmäisestä nymfi kehitysvaiheesta alkaen verta ihmisestä sekä lemmikeistä. Onneksi ne eivät levitä tauteja, mutta suurimmalle osalle ihmisistä puremat nostavat iholle voimakkaasti kutiavia paukamia.

Luteen puremat ovat yleensä litteitä tai koholla olevia paukamia iholla. Näissä kohdissa ilmenee yleensä punoitusta, turvotusta ja kutinaa. Jotkut ihmiset eivät saa lainkaan puremajälkiä.

Lintukirpun purema tuottaa lähes samankaltaisen jäljen ja paukaman luteen pureman kanssa. Luteen ja lintukirpun puremat sekoitetaan erittäin herkästi toisiinsa.

Luteiden puremajäljet

Luteiden puremat ovat yleensä kolmen pureman ryppäissä.
Lutikan puremajälki saattaa tulla viiveellä, jopa 2 viikkoa luteen puremasta. Osa ihmisistä eivät saa lainkaan puremajälkiä.

Luteiden puremajäljet
Luteiden puremat esiintyvät yleensä 3 ryppäissä suurten verisuonien läheisyydessä.

Luteiden ulostejäljet

Luteet jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä pisteitä. Näitä jälkiä voit löytää patjoista, sängyn rungoista, petivaatteista ja muista luteiden piilopaikoista kuten lattialistojen takaa, sängyn lähellä olevista huonekaluista, tapettien repeämäkohdista, porausreijistä, seinien halkeamista, lattioiden raoista sekä sängyn alla olevista tavaroista. Luteen uloste on nestemäistä joka imeytyy alustaansa, eikä se lähde rapsuttamalla pois.

Jälkiä luteista
Luteen munia, luteen ulostejälkiä, nymfejä sekä luteita.
Luteet tykkäävät asustella varsinkin sängyn rakenteissa, kuten sängyn päädyissä.

Tiedon valtatie: Lude!

Lutikka, lude, seinälude

Lutikka (lude, seinälude, Bed Bug) on ihmisen ulkoloinen. Lude käyttää ravinnokseen ihmisen sekä lemmikkieläimen verta, jota se imee yöllä uhrin nukkuessa. Kooltaan aikuinen lutikka on 4-7mm pitkä. Juuri syöneenä, lude voi venyä jopa 1cm pituiseksi. Väritys vaihtelee vaaleasta erittäin tumman ruskeaan.

Luteiden kuoret

Lude luo nahkansa ennen jokaista uutta kehitysvaihetta. Nymfi kehittyy aikuiseksi viiden kehitysvaiheen kautta.
Usein kuoren palasia löytyy sieltä, missä luteet piileskelevät.

Luteiden uloste

Lutikat jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä, jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä mustepisteitä.

Luteiden puremajäljet