Lude

Lude, lutikka, seinälude – Luteen tuntomerkit

Lude eli lutikka, seinälude on yleistynyt Suomessa räjähdysmäisesti. Lude lisääntyy suotuisissa olosuhteissa nopeasti, joten avaintekijä luteiden torjunnassa on pikainen toiminta ja tuholaistorjunnan aloittaminen välittömästi. Heti kun ensimmäiset lude-epäilyt ovat heränneet, ota välittömästi yhteys Bug Busteriin.

Vain tuholaistorjujan ratkaisut ovat tarpeeksi tehokkaita eliminoimaan luteiden elinkaaren kaikki vaiheet. Ludetorjunnan ratkaisujamme ovat : Lämpötorjunta, perinteinen lutikkatorjunta sekä pakastus

Aikuinen lutikka on jäänyt kiinni tehokkaaseen ansateippiimme.

Aikuinen lude

Lude on väriltään ruskeahko ja pituudeltaan alle 10 mm, yksilöiden pituudet luonnollisesti hieman vaihtelevat. Normaalisti aikuisen luteen koko on noin 4-7mm ja juuri syöneenä lude voi venyä jopa 8-10mm kokoiseksi. Lude on rakenteeltaan leveä ja litteä, siivetön ryömivä hyönteinen. Jos luteita on runsaasti, niiden epämiellyttävän hajun voi havaita sisätiloissa. Luteen toukat eli nymfit ovat puolestaan väritykseltään vaaleita ja hyvin pieniä. Munat ovat noin millin mittaisia vaaleita, läpikuultavia ja pitkulaisia. Luteen munat muistuttavat lähinnä riisin jyviä.

Luteen alkuperä ja leviäminen

Luteiden alkuperää voi olla hyvin hankalaa selvittää varmuudella. Useimmiten lude kuitenkin päätyy sisätiloihin irtaimiston mukana. Tyypillistä on saada luteita ulkomailta palaavan henkilön matkalaukusta tai kierrätyksestä tai roskalavalta tuodun hyväkuntoiselta näyttäneen huonekalun kautta.

Kerros- tai rivitaloon päästyään lude saattaa levitä asunnosta toiseen rakennuksen IV-putkistoja pitkin tai lattia- ja seinärakenteiden kautta. Luteet eivät siis ole välttämättä peräisin niistä ilmoittaneen henkilön huoneistosta. Lude lisääntyy nopeasti, aikuinen yksilö munii keskimäärin 1-5  munaa päivässä ja toukka eli nymfi kehittyy aikuiseksi luteeksi viiden kehitysvaiheen kautta sisälämpötiloissa noin viidessä viikossa.

Luteet piileskelevät päivisin

Seinäluteet ovat mestareita piiloutumaan. Luteita on lähes mahdoton havaita päivällä varsinkin, jos niitä on vähäisessä määrin, sillä ne piileskelevät valoisaan aikaan sängyn rakenteissa, seinällä taulujen takana tai lattia/ovilistojen raoissa tai muissa vastaavissa piilopaikoissa. Luteen piilopaikat tunnistaa pienistä tummista, pyöreähköistä ulostepisteistä. Lude viihtyy parhaiten +20-25 C lämpötiloissa. Aikuinen lude voi elää otollisessa ympäristössä jopa 18kk ilman ravintoa. Tämä hankaloittaa niiden hävittämistä, varsinkin jos luteet ovat päässeet talon rakenteisiin.

Luteet asettuvat asumaan nukkumapaikan läheisyyteen.
Makuuhuoneen paikat, joista luteita kannattaa etsiä.

Tarkistuslista

Haluatko varmuuden luteiden olemassaolosta?

Ansateippi soveltuu luteiden, torakoiden sekä muiden ryömivien hyönteisten ansoittamiseen.

Luteiden puremat

Lude imee jo heti ensimmäisestä nymfi kehitysvaiheesta alkaen verta ihmisestä sekä lemmikeistä. Onneksi ne eivät levitä tauteja, mutta suurimmalle osalle ihmisistä puremat nostavat iholle voimakkaasti kutiavia paukamia.

Luteen puremat ovat yleensä litteitä tai koholla olevia paukamia iholla. Näissä kohdissa ilmenee yleensä punoitusta, turvotusta ja kutinaa. Jotkut ihmiset eivät saa lainkaan puremajälkiä.

Lintukirpun purema tuottaa lähes samankaltaisen jäljen ja paukaman luteen pureman kanssa. Luteen ja lintukirpun puremat sekoitetaan erittäin herkästi toisiinsa.

Luteiden puremajäljet

Luteiden puremat ovat yleensä kolmen pureman ryppäissä.
Lutikan puremajälki saattaa tulla viiveellä, jopa 2 viikkoa luteen puremasta. Osa ihmisistä eivät saa lainkaan puremajälkiä.

Luteiden puremajäljet
Luteiden puremat esiintyvät yleensä 3 ryppäissä suurten verisuonien läheisyydessä.

Luteiden ulostejäljet

Luteet jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä pisteitä. Näitä jälkiä voit löytää patjoista, sängyn rungoista, petivaatteista ja muista luteiden piilopaikoista kuten lattialistojen takaa, sängyn lähellä olevista huonekaluista, tapettien repeämäkohdista, porausreijistä, seinien halkeamista, lattioiden raoista sekä sängyn alla olevista tavaroista. Luteen uloste on nestemäistä joka imeytyy alustaansa, eikä se lähde rapsuttamalla pois.

Jälkiä luteista
Luteen munia, luteen ulostejälkiä, nymfejä sekä luteita.
Luteet tykkäävät asustella varsinkin sängyn rakenteissa, kuten sängyn päädyissä.

Tiedon valtatie: Lude!

Lutikka, lude, seinälude

Lutikka (lude, seinälude, Bed Bug) on ihmisen ulkoloinen. Lude käyttää ravinnokseen ihmisen sekä lemmikkieläimen verta, jota se imee yöllä uhrin nukkuessa. Kooltaan aikuinen lutikka on 4-7mm pitkä. Juuri syöneenä, lude voi venyä jopa 1cm pituiseksi. Väritys vaihtelee vaaleasta erittäin tumman ruskeaan.

Luteiden kuoret

Lude luo nahkansa ennen jokaista uutta kehitysvaihetta. Nymfi kehittyy aikuiseksi viiden kehitysvaiheen kautta.
Usein kuoren palasia löytyy sieltä, missä luteet piileskelevät.

Luteiden uloste

Lutikat jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä, jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä mustepisteitä.

Luteiden puremajäljet

Luteen puremat voi huomata kutinasta, kirvelystä tai paukamista. Puremajäljet sijaitsevat yleensä pinnallisten verisuonten läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa. Puremajäljet voivat tulla viiveellä, jopa 2 viikkoa itse puremasta.

Luteiden jättämät verijäljet

Lude ruiskuttaa uhriinsa puuduttavaa ainetta sekä verenohentajaa eli antikoagulantia. Voit löytää verijälkiä petivaatteistasi.

Luteiden munat

Luteiden munat ovat hyvin pieniä ja joita on erittäin vaikeita nähdä ja löytää. Voit yrittää etsiä niitä suurennuslasilla katsoessasi. Munat ovat pieniä, vaaleita, läpikuultavia ja kapeita. Ne löytyvät samoista paikoista kuin lutikatkin.

Luteiden nymfit

Nymfeillä on 5 kehitysvaihetta. Kuoriuduttuaan ne muuttuvat nymfiksi. Ensimmäisessä vaiheessa nymfit ovat vaaleita mutta tummuvat kasvaessaan. Nymfit ruokailevat heti ensimmäisestä kehitysasteesta lähtien.

Aikuinen lude

Luteet ovat aktiivisia yöllä, joten päiväsaikaan niitä voi olla erittäin vaikea löytää. Aikuiset luteet syövät noin kerran viikossa, jos niillä on syötävää lähettyvillä. Vain täysikasvuinen lude lisääntyy.

Luteen ominainen haju

Jos luteita on paljon, rakennuksessa voi olla outoa hajua jota voisi kuvailla korianterin kaltaiseksi hajuksi. Ludeongelma on yleensä todella paha, jos pystyt haistamaan luteen hajun kotonasi.

Luteiden piilopaikat

Sängyt

Sänky on yleisin paikka missä luteita tavataan. Luteet asustelevat mielellään ravinnon vieressä, yleensä 1-2m ravinnon lähteestä.

Sängyn päädyt

Luteet voivat piiloutua sängynpäädyn taakse ja päädyn ollessa puuta siinä voi olla halkeamia joihin ne ahtautuvat.

Taulujen kehykset

Taulujen taustat ja kehykset on hyvä rauhallinen paikka piiloutua. Tarkista ne taulut, jotka on ripustettu seinälle vuoteen tai sohvan ja nojatuolien läheisyyteen.

Pistorasiat

Luteet ovat piilossa mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Pistorasioiden taakse ne eksyvät yleisesti. Irrota pistorasioiden etupaneelit ja tarkista niiden takaa.

Sohvat ja tuolit

Jos vietät aikaa suosikki nojatuolissa tai sohvalla, saatat löytää luteita myös sieltä. Ne kulkeutuvat sinne erittäin helposti vaatteiden mukana.

Tekstiilit

Tekstiilit tarjoavat luteille turvallisen ja suojaisan paikan piiloutua. Tarkista siis vaatekaappisi ja laatikkosi sekä muut mahdolliset tekstiilien säilytyspaikat.

Matkalaukut ja reput

Luteet ovat pahamaineisia matkailijoita. Jos säilytät matkatavaroitasi varomattomasti, on mahdollista, että luteita kiipeää matkalaukkuusi tai reppuusi ja päätyy lopulta kotiisi.

Tapetin repeämät

Luteet tykkäävät piilotella tapettien repeämissä ja ilmataskuissa. Jos tapettisi on huonosti kiinni seinässä, se on otollinen piilopaikka luteille.

Pääseekö luteista eroon kotikonstein?

Luteille ei kannata tarjota kaupan tuholaistorjunta-aineita, koska pahimmillaan torjunta-aine vain ajaa lutikat naapuriin. Luteiden karkotuksessa on oltava huolellinen, jotta jokaisesta luteesta, luteen munasta sekä lude pesäkkeestä päästään eroon, sillä muuten ongelma on nopeasti edessä uudelleen tai ne leviävät muihin huoneisiin tai naapuriasuntoihin. 

Ludetorjunnan ammattilaisten ohjeilla luteista voi päästä eroon. Tämän vuoksi olemmekin kehittäneet verkkovalmennuskurssit kotona sekä kesämökillä tapahtuvaan omatoimiseen ludetorjuntaan, jossa opetamme sinulle, miten luteista voidaan päästä eroon itsenäisesti, ilman ammattilaisen torjuntatoimia.

Jos haluat päästä luteista eroon heti

Silloin kannattaa tilata kotiin Bug Bustersin asiantuntijat tekemään lämpötorjunnan.

Lutikoiden lämpötorjunta on monelle asiakkaalle mielekkäin vaihtoehto. Sen etuja ovat mm. myrkyttömyys, nopeus (kestää vain tunteja) sekä kustannustehokkuus, koska huonekaluja ei tarvitse hävittää. 

TÄLLÄ VIIKOLLA VIELÄ TORJUNTA-AIKOJA VAPAANA!