Lintukirppu

RISKIRYHMÄ RR4

Lintukirppu eli kanakirppu

Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravintonaan mm. villaa, turkiksia ja höyheniä. Ne purevat reikiä vaatteisiin ja tekstiileihin sekä katkaisevat lankoja. Osa näistä hyönteisistä elää myös luonnossa, joten niitä voi kulkeutua asuntoihin ulkoa.

Lintukirppu 1
Lintukirppuja

Esiintyminen

Lintukirppuja esiintyy tyypillisimmin erityisesti keväällä, jolloin kirput lähtevät liikkeelle odottamaan muuttomatkalta palaavaa lintua. Ihminen joutuu lintukirppujen kanssa tekemisiin yleensä puutarhatöiden parissa, mutta niitä voi kulkeutua asuntoon heinikoissa kulkeneiden lemmikkien turkissa tai ulkona kuivatun pyykin mukana.

Tuntomerkit

Lintukirppu voidaan usein nähdä selvästi vaaleita lakanoita vasten. Kirput tunnistaa niille ominniasesta hyppimisestä. Kirppu on noin 2mm kokoinen.

Lintukirpun ennaltaehkäisy ja torjunta

Mikäli omakotitalon tai mökin räystäissä tai seinissä pesii lintuja, kirput saattavat kulkea myös rakennuksen ikkunoiden raoista ja tuuletuskanavista sisätiloihin. Tämän vuoksi linnun pesät tulisi puhdistaa ensitilassa talon läheisyydestä ja ihmisen kulkureiteiltä. Aina tämäkään ei onnistu joten paras tapa on välttää kulkemasta linnunpesien läheisyydessä. Kun tulet ulkoa, kannattaa vaatteet ravistella kunnolla pihalla jotta ne eivät tule kotisi vieraiksi. Lintukirput purevat myös ihmistä, mutta kun ne huomaavat, että kyseessä on väärä laji (syövät vain lintuja) niin ne katoavat itsestään 2 vuorokauden kuluttua.

Lintukirppu ei pidä lämmöstä, joten petivaatteet kannattaa sulkea jätesäkkiin josta ne siirretään välittömästi pesukoneeseen. Petivaatteet pestään +90c asteessa jossa lintukirput kuolevat. Keväällä lemmikkieläimiä ei kannata päästää sänkyyn makoilemaan, koska lemmikit saattavat kuljettaa lintukirppuja sänkyysi huomaamatta.

Lintukirpun purema muistuttaa luteen puremaa

Lintukirpun purema muistuttaa niin paljon luteen puremaa, että nämä kaksi puremaa sotketaan toisiinsa alvariinsa. Eikä ihme, koska lintukirppu tekee identtiset jäljet ja puremat luteen kanssa.