Lintukirppu

Lintukirppu eli kanakirppu

Riskiryhmä RR4

Lintukirput ovat yleisiä varsinkin keväisin ja syksyisin.

Lintukirppuja esiintyy tyypillisimmin erityisesti keväisin sekä syksyisin, jolloin kirput aktivoituvat ja lähtevät liikkeelle lintujen pesistä. Tällöin ne  tulevat herkästi ihmisten riesaksi koteihin. Talvisin lintukirppuja harvemmin esiintyy, joten tällöin kyseessä saattaa olla luteet.

Ihminen joutuu lintukirppujen kanssa tekemisiin yleensä puutarhatöiden parissa, mutta niitä voi kulkeutua asuntoon heinikoissa kulkeneiden lemmikkien turkissa tai ulkona kuivatun pyykin mukana.

Lintukirpun tuntomerkit

Lintukirppu voidaan usein nähdä selvästi vaaleita lakanoita vasten. Kirput tunnistaa niille ominniasesta hyppimisestä. Lintukirppu on noin 2mm kokoinen.

Lintukirput tykkäävät majailla yleisimmin jalkalistojen vierustoilla. Tunnistat lintukirpun siitä, että jos kosketat niitä jollain esineellä, silloin ne hyppivät karkuun. Kun ne hyppivät voit olla varma, että kyseessä on jokin kirppulajike.

Lintukirpun ennaltaehkäisy ja torjunta

Mikäli omakotitalon tai mökin räystäissä tai seinissä pesii lintuja, kirput saattavat kulkea myös rakennuksen ikkunoiden raoista ja tuuletuskanavista sisätiloihin. Tämän vuoksi linnun pesät tulisi puhdistaa ensitilassa talon läheisyydestä ja ihmisen kulkureiteiltä. Aina tämäkään ei onnistu joten paras tapa on välttää kulkemasta linnunpesien läheisyydessä. Kun tulet ulkoa, kannattaa vaatteet ravistella kunnolla pihalla jotta ne eivät tule kotisi vieraiksi. Lintukirput purevat myös ihmistä, mutta kun ne huomaavat, että kyseessä on väärä laji (syövät vain lintuja) niin ne katoavat itsestään 2 vuorokauden kuluttua.

Lintukirppu ei pidä lämmöstä, joten petivaatteet kannattaa sulkea jätesäkkiin, josta ne siirretään välittömästi pesukoneeseen. Petivaatteet pestään +90c asteessa, jossa lintukirput kuolevat. Keväällä lemmikkieläimiä ei kannata päästää sänkyyn makoilemaan, koska lemmikit saattavat kuljettaa lintukirppuja sänkyysi huomaamatta. Voit imuroida lattialistat sekä sängyt erittäin huolellisesti. Muista hävittää imurin pölypussi imuroinnin jälkeen suljettavassa pussissa. Voit myös asentaa ansateippiä kulkemaan jalkalistojen edustalle tai/ja laittamalla sitä sängyn jalkoihin sekä sängyn alapuoliseen puurunkoon. Ansateipiksi käy hyvin Ansateippi Pro 50m tai Ansateippi 25m.

Jos sinulle tulee puremia sydäntalvella, kyseessä on hyvin luultavasti lude. Lintukirput eivät esiinny yleisesti pakkastalvilla. Kyseessä saattaa olla jokin muu kirppulajike tai sitten seinälude.

Lintukirpun purema muistuttaa luteen puremaa

Lintukirpun purema muistuttaa niin paljon luteen puremaa, että nämä kaksi puremaa sotketaan toisiinsa alvariinsa. Eikä ihme, koska lintukirppu tekee identtiset jäljet ja puremat luteen kanssa.

Jos kyseessä on lude

Jos kyseessä onkin lude, niin silloin torjuntatoimiin on syytä ryhtyä ensitilassa. Me torjumme luteita erittäin tehokkaasti. Palvelumme avulla luteista on mahdollista päästä kokonaan eroon muutamassa tunnissa ilman huonekaluhävikkiä. Olemme Suomen tehokkain sekä asiantuntevin lämpötorjuntoja tarjoava tuholaistorjuntayritys.

Tee ludetesti

Jos haluat varmistua, että onko kyseessä lintukirput tai luteet voit tehdä ludetestin.  Ludetesti arvioi vastauksesi perusteella, että onko kyseessä luteet.