Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää luteista

Lutikat ovat pieniä, siivettömiä hyönteisiä, jotka ruokkivat itseään yksinomaan nisäkkäiden verellä. Ihmiset ovat kahden tärkeimmän lajin suosituimmat isännät.

On olemassa kaksi lude-lajia, joiden tiedetään ruokkivan itseään ihmisverellä. Ne tunnetaan tieteellisesti Cimex lectularius (seinälude) ja Cimex hemipterus. Luteita on löydetty antiikin egyptiläisten 3500 vuotta vanhoista haudoista.

Seinälude, se Inhottava ulkoloinen joka imee verta elääkseen.
Seinälude, se Inhottava ulkoloinen joka imee verta elääkseen.

Miljoonien vuosien aikana luteet ovat kehittyneet nisäkkäiden ulkoloisiksi jotka elävät lintujen sekä lepakoiden pesissä. Jotkut luteista ovat kehittyneet ja oppineet sopeutumaan myös ihmisen asuinympäristöön.

Vastasyntyneitä luteita nimitetään nymfeiksi. Nymfit ovat erittäin pieniä, läpikuultavia hyönteisiä. Aikuiset luteet kasvavat noin 4-5mm kokoisiksi. Ruokailun jälkeen lude voi venyä melkein kaksinkertaiseksi normaaliin kokoon verrattuna. Nymfit, luteiden munat sekä aikuiset yksilöt näkyvät paljaalla silmällä, joskin ne ovat yleensä hyvin piilossa esimerkiksi huonekalujen rakenteissa.

Luteita pidetään kasvavana ongelmana kaiken tyyppisissä asunnoissa, kuten yksityisissä asunnoissa, asuntoloissa, risteilyaluksissa, hotelleissa, armeijan kasarmeissa ja turvakodeissa.

Läheltä katsottuna luteiden väri voi vaihdella vaalean ruskeasta syvän ruskeaan tai oranssinväriseen. Kun he ovat ruokailleet, niiden kehossa voi esiintyä tummanpunaista tai mustaa poikkiviivaa. He etsivät suojaa pimeistä paikoista, kuten sänkyjen rungoista, patjoista, listoista, seinän halkeamista jne.

Ludepesäke
Ludepesäke josta löytyy luteita, luteen munia sekä nymfejä.

Faktaa

  • Luteet eli seinäluteet ovat siivettömiä hyönteisiä jotka saavat ravintonsa nisäkkäiden verestä. Ihmiset sekä lemmikkieläimet ovat luteiden herkkuaterioita.
  • Luteet syövät isäntäänsä yleensä tämän nukkuessa 1-2 kertaa viikossa. Ruokailu ajoittuu puolesta yöstä aamuyön tunteihin.
  • Luteen puremajäljet voivat ilmestyä iholle vasta 2 viikkoa itse luteen puremasta.
  • Seinäluteen on syötävä säännöllisesti, jotta se voi lisääntyä.
  • Nymfit tarvitsevat veri-aterian, jotta ne voivat kehittyä 5 kehitysvaiheen kautta aikuiseksi yksilöksi.

Lude asustaa yleensä makuuhuoneessa

Selkein merkki luteista kotona on se, että ihmiset valittavat puremista, jotka tapahtuivat nukkuessaan. Normaalisti luteet asustelevat maksimissaan 3 metrin säteellä sängystä. Luteet harvemmin löytyvät muista tiloista kuin makuuhuoneista jos muualla ei nukuta. Jos ludepopulaatio on erittäin suuri, niin silloin niitä voi löytää myös muualta huoneistosta. Luteet leviävät helposti vaatehuollon yhteydessä vaatteiden mukana muihin makuuhuoneisiin. Normaalisti lude hakeutuu sinne, missä ihminen nukkuu, koska tällöin ravinto on asuinpaikan lähettyvillä.

Luteiden hävittäminen

Koska luteet voivat asustella missä tahansa huoneessa tai huoneistossa, on luteiden hävittäminen erittäin vaativaa hommaa. Tämän vuoksi tuholaistorjujan paikalle kutsuminen on syytä tehdä pikaisesti.

Lutikka voi levitä myös kerrostalohuoneistosta toiseen, mikäli ongelma on jatkunut pitkään ja luteiden saastuttamia huonekaluja kuljetetaan suojaamatta rappukäytävässä.

Ludetorjunnan ammattilaisten ohjeilla luteista voi päästä eroon. Tämän vuoksi olemmekin kehittäneet verkkovalmennuskurssin, jossa opetamme sinulle, miten luteista voidaan päästä eroon itsenäisesti, ilman ammattilaisen torjuntatoimia.

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää luteista 1

Myrkkyjen käyttö luteiden torjunnassa

Luteiden torjunnassa myrkkyjen käyttöä pitäisi vältellä viimeiseen asti. Koska luteet ovat pääsääntöisesti tulleet myrkyille vastuskykyisiksi, myrkyt vain pahentavat tilannetta. Yleensä myrkyt ajavat luteet naapuri huoneisiin tai jopa huoneistoihin, koska luteet eivät kuole heti tai lainkaan myrkkyihin. Tällöin ne lähtevät vaeltamaan esimerkiksi kerrostalossa IV-kanavia tai sähkökouruja ym. pitkin naapuri asuntoihin.
Myrkkyjä käytettäessä asukas joutuu asumaan ja elämään luteiden syöttinä viikoista kuukausiin. Kun myrkkyjä käytetään, tulee asukkaalle myös lisäkustannuksia huonekalujen uusimisesta.

HUOM: Uusia huonekaluja ei kannata tuoda huoneistoon ennen kuin on aivan 100% varma, että luteet ovat saatu hävitettyä asukkaan kodista.

Muut torjuntatavat

Edelliseen kappaleeseen viitaten, on parasta, että luteet saadaan hävitettyä heti ja kerralla. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää lämpötorjunta / lämpökäsittely. Lämpötorjunnassa huoneen tai huoneiston lämpötilaa nostetaan erittäin nopeasti yli +60c asteeseen. Huoneessa olevat materiaalit käsitellään niin, että huoneen jokaisessa nurkassa ja kolossa on tappava lämpötila. Luteet kuolevat +60c asteessa jo 30min aikana. Jotta lämpötila saadaan nostettua jokaiseen tavaraan sekä huonekaluun on lämpötilaa ylläpidettävä noin 2-4 tuntia. Aika riippuu täysin huoneen koosta, huonekalujen sekä tavaroiden määrästä.

Lämpötorjunta on ainut tapa, jolla luteista päästään kerralla eroon lähes 100% varmuudella ensimmäisellä yrittämällä. Kun käytetään lämpötorjuntaa, asukkaan ei tarvitse pelätä, että luteet leviäisivät pitkin huoneistoa tai taloyhtiön muihin huoneistoihin. Huonekalut ovat lämpötorjunnan jälkeen normaalisti käytettävissä, eikä niitä tarvitse hävittää lainkaan.

Faktaa

  1. Lude syö ihmistä yleensä makuuhuoneessa aamuyön tunteina.
  2. Lude syö noin 1-2 kertaa viikossa. Syöminen kestää noin 5-10 minuuttia. Kun lude on syönyt, palaa se takaisin piilopaikkaansa.
  3. Luteet löytävät isäntänsä luokse etsimällä ihmiskehon lämpöä. Luteet tunnistavat myös hiilidioksidin läsnäolon hengityksessä jonka avulla se suunnistaa uhriaan kohti.
  4. Lutikka ruiskuttaa ensin sylkeä, joka on anestesian seos, niin että isäntä ei tunne mitään, ja antikoagulanttia, jotta veri virtaa vapaasti. Sitten se imee verta, kunnes se on täynnä.
  5. Luteet voivat lisääntyä vain, kun he ovat saavuttaneet kypsyytensä. Lude munii noin 1-5 munaa päivässä ja satoja elinaikanaan.

Luteiden terveysvaikutukset

Vuonna 2016 tehdyn lude-tutkimuksen katsauksessa todettiin, että luteet näyttävät olevan enemmän haittatekijä kuin vakava terveysongelma. Tutkimukset eivät ole osoittaneet mitään yhteyttä ihmisen sairauksien kanssa.

Suurin riski ihmisille aiheutuu sekundaarisesta bakteeri-infektiosta. Luteen puremassa tämä tapahtuisi ihon naarmuuntumisen seurauksena. Raaputus, jos se rikkoo ihoa, mahdollistaa normaalien bakteerien pääsyn ihon pinnalta syvemmälle jolloin puremajälki tulehtuu ja vaatii lääkärissä käyntiä.

Luteet ovat inhottavia verenimijöitä. Niistä on syytä päästä eroon mitä pikimmiten. Luteet leviävät erittäin herkästi ja niitä on äärettömän vaikea torjua kotikonstein. Tämän vuoksi reagoinnin nopeus sekä ammattimaisten torjuntatoimien aloittaminen ensi tilassa helpottaa huomattavasti niiden hävittämistä huoneistoista.

Tee ympäristöystävällinen valinta ja valitse HeatBuster-lämpökäsittely! Saat kustannus-säästöjä sekä tappavan tehokkaan, myrkyttömän vaihtoehdon luteiden tuhoamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *