Äärimmäinen opas: Luteista ja niiden hävittämisestä

Lutikat ovat pieniä, siivettömiä hyönteisiä, jotka ruokkivat itseään yksinomaan nisäkkäiden verellä. Ihmiset ovat kahden tärkeimmän lajin suosituimmat isännät. Miljoonien vuosien aikana luteet ovat kehittyneet nisäkkäiden ulkoloisiksi jotka elävät lintujen sekä lepakoiden pesissä. Jotkut luteista ovat kehittyneet ja oppineet sopeutumaan myös ihmisen asuinympäristöön. Lude imee jo heti ensimmäisestä nymfi kehitysvaiheesta alkaen verta ihmisestä sekä lemmikeistä.

Vastasyntyneitä luteita nimitetään nymfeiksi. Nymfit ovat erittäin pieniä, läpikuultavia hyönteisiä. Aikuiset luteet kasvavat noin 4-5mm kokoisiksi. Ruokailun jälkeen lude voi venyä melkein kaksinkertaiseksi normaaliin kokoon verrattuna. Nymfit, luteiden munat sekä aikuiset yksilöt näkyvät paljaalla silmällä, joskin ne ovat yleensä hyvin piilossa esimerkiksi huonekalujen rakenteissa.

Luteet leviävät erittäin herkästi

kuollut_lude_lämpötorjunnassa

Aikuinen lude

Aikuinen lude on noin 4-5mm kokoinen

Seinälude

Väreissä on eroja

Luteiden väri vaihtelee vaalean ruskeasta jopa oranssiin.

Kuolleita aikuisia luteita

Kuollut lude

Kuollut lude on paras lude.

Luteet leviävät erittäin herkästi ihmisten mukana. Luteita löytyy kasvavassa määrin jo lähes kaikkialta Suomesta.

Luteita pidetään kasvavana ongelmana kaiken tyyppisissä asunnoissa, kuten kerrostaloissa, yksityisissä asunnoissa, kesämökeillä, asuntoloissa, risteilyaluksissa, hotelleissa, armeijan kasarmeissa ja turvakodeissa.

Koska luteet voivat asustella missä tahansa huoneessa tai huoneistossa, on luteiden hävittäminen erittäin vaativaa työtä. Niitä on lähes mahdotonta hävittää kotikonstein ilman asiantuntevia neuvoja. Tämän vuoksi tuholaistorjujan paikalle kutsuminen on syytä tehdä pikaisesti.

Vaihtoehtona on, että torjunta suoritetaan itse, käyttäen hyväksi tuholaistorjunnan ammattilaisten tekemiä selkeitä ohjeita sekä tuotteita. Tutustu verkkovalmennukseemme!

Nukkumapaikan vaihto, myrkkyjen käyttö ja toimettomuus pahentavat ludeongelmaa. Luteet eivät katoa itsestään.

Ludepesäke Jälkiä luteista

Älä käytä myrkkyjä

Luteiden torjunnassa myrkkyjen käyttöä pitäisi vältellä viimeiseen asti. Koska luteet ovat pääsääntöisesti tulleet myrkyille vastuskykyisiksi, myrkyt vain pahentavat tilannetta. Yleensä myrkyt ajavat luteet naapuri huoneisiin tai jopa huoneistoihin, koska luteet eivät kuole heti tai lainkaan myrkkyihin. Tällöin ne lähtevät vaeltamaan esimerkiksi kerrostalossa IV-kanavia tai sähkökouruja ym. pitkin naapuri asuntoihin.

Myrkkyjä käytettäessä asukas joutuu asumaan ja elämään luteiden syöttinä viikoista kuukausiin. Kun myrkkyjä käytetään, tulee asukkaalle myös lisäkustannuksia huonekalujen uusimisesta.

Tehokas tuholaistorjunta

Parasta on, että luteet saadaan hävitettyä heti ja kerralla. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää lämpötorjunta / lämpökäsittely. Lämpötorjunnassa huoneen tai huoneiston lämpötilaa nostetaan erittäin nopeasti yli +60c asteeseen. Nopeus on tässä valttia. Kun huoneen lämpötila nostetaan yli +60c asteeseen 5 minuutin sisällä, luteilla ei ole mitään mahdollisuutta selvitä käsittelystä hengissä. Ennen kuin ne huomaavat, että lämpötila noussee, se on jo luteille myöhäistä.

Lämpötorjunnan kesto

Huoneessa olevat materiaalit käsitellään niin, että huoneen jokaisessa nurkassa ja kolossa on tappava lämpötila. Luteet kuolevat +60c asteessa jo 30min aikana. Jotta lämpötila saadaan nostettua jokaiseen tavaraan sekä huonekaluun on lämpötilaa ylläpidettävä noin 2-4 tuntia. Aika riippuu täysin huoneen koosta, huonekalujen sekä tavaroiden määrästä.

Ammattitaito ja lämpötilat avainasemassa
Lämpötilat
Ludetorjunnan onnistuminen on täysin kiinni lämpötilan korkeudesta, lämpötilan noston nopeudesta sekä tuholaistorjujan ammattitaidosta
Kuumuus tappaa luteet
Ammattitaito
Lämpötorjunnan aikana tuholaistorjujat joutuvat olemaan lämmitettävässä tilassa suurimman osan ajastaan tekemässä taikuuksiaan, jotta luteista päästään eroon.
Tuholaistorjujissa on eroja
Onnistuminen
Tässä Bug Busters on tehokkuudessa aivan omaa luokkaansa kilpailijoihinsa nähden. Esimerkiksi tänä vuonna emme ole joutuneet tekemään yhtäkään takuutyön alaista torjuntaa, eli jokainen lämpötorjunta on onnistunut täydellisesti ensimmäisellä yrittämällä.
Onnistuminen on meidän juttu
Lämpötorjunta on varmin tapa päästä luteista eroon heti

Lämpötorjunta on ainut tapa, jolla luteista päästään eroon lähes 100% varmuudella ensimmäisellä yrittämällä, kunhan se vain tehdään ammattitaidolla.

Kun käytetään lämpötorjuntaa, asukkaan ei tarvitse pelätä, että luteet leviäisivät pitkin huoneistoa tai taloyhtiön muihin huoneistoihin. Huonekalut ovat lämpötorjunnan jälkeen normaalisti käytettävissä, eikä niitä tarvitse hävittää lainkaan.

Kun luteita löytyy kerros- tai rivitalon huoneistosta tulee naapurihuoneistot tarkastaa luteiden varalta, jotta luteet eivät leviäisi taloyhtiöissä.

Kuka maksaa tuholaistorjunnan?

Luteiden torjunnasta vastaa aina osakkeen omistaja tai vuokralainen, jos luteet ovat paikallisesti kyseisessä huoneistossa. Erittäin yleistä on, että asukkaalla ei ole mitään käsitystä siitä, että mistä luteet ovat asuntoon tulleet. Tällöin isännöitsijän hälytyskellojen tulisi soida. Tällaisissa tapauksissa infektoituneen huoneiston viereiset asunnot pitää tarkistaa, koska luteet voivat tulla asuntoon naapurista. Jos tarkistuksia ei tehdä, lude ongelma saattaa olla hetken päästä koko rappukäytävän ongelma. Tällaisessa tapauksessa, jossa luteet leviävät talon rakenteita pitkin, torjuntatoimet tulevat erittäin vaikeiksi sekä kalliiksi.

Itseasiassa jos asukas tai osakas ilmoittaa, että hän ei ole syypää luteisiin ja vaatii, että taloyhtiö vastaa torjuntakustannuksista, eikä isännöitsijä ole tästä samaa mieltä, tulee isännöitsijän todistaa, että asukas on tuonut luteet asuntoon itse. Todistustaakka on taloyhtiöllä.

Ludetarkastukset pitäisi olla aina pakollisia

Luteiden levinneisyyttä ei voi todentaa muutoin kuin ludetarkastuksilla. Tarkastukset tehdään kaikkiin seinänaapureihin sekä ylä- ja alakerran naapureiden koteihin. Jos mistään muualta ei löydy luteita, joutuu asukas tai osakas maksamaan luteiden torjunnan ja taloyhtiö maksaa ludetarkastukset. Tällöin asukas tai osakas voi päättää, että millä tavalla luteet tuhotaan huoneistosta. Jos luteita löytyy muistakin asunnoista, niin maksaja on aina taloyhtiö sekä tarkastukselle, että  torjunnalle. Näissä tapauksissa taloyhtiö / isännöitsijä voi määrätä tavan, jolla luteet tuhotaan. 

Luteet kuolevat myös -20c asteen pakkasessa. Tavarat tulee olla pakkasessa 3 vuorokautta, jotta se tappaa kaikki luteen kehitysasteet. Pakkasta hyödynnetään yleensä sellaisissa tapauksissa, jossa jokin tavara ei kestä kuumuutta.

Avoimuus on valttia

On erittäin tärkeää, että isännöitsijä ottaa ludeongelman tosissaan eikä yritä peitellä ongelmaa. Jos rappukäytävän jostain asunnosta löytyy luteita, tulisi siitä ilmoittaa taloyhtiön hallitukselle ja sen rapun asukkaille josta luteita on löytynyt.
Samalla rapun asukkaille tulisi jakaa ohjeet mistä niitä voi löytää ja minkälaisia jälkiä pitäisi tarkkailla ja mihin tulee ilmoittaa jos jotain epäilyttävää löytyy. Ongelman salailu johtaa yleensä hallitsemattomaan luteiden leviämiseen sekä juoruihin taloyhtiössä, jossa ongelma saa järisyttävät mittasuhteet huhuhen ja faktojen sekoittumisen vuoksi .

Jos ongelmaa salataan, saattaa luteet levitä hallitsemattomasti rappukäytävässä, eikä ongelmaa saada kuriin koskaan. Tämän vuoksi ongelmaan tulee tarttua välittömästi. Ongelman laajuus tulee tutkia, jonka jälkeen tuholaistorjuja tekee tuholaistorjuntasuunnitelman, jonka mukaan sitten toimitaan. Tämä on ainut tapa estää luteiden leviäminen ja jolla saadaan luteet tapettua heti ensi tilassa kustannuksia säästäen.

Ludeongelmassa tulisi toimia periaatteessa samoin kuin vesivahingon kanssa. Mitä nopeammin ja huolellisemmin ongelmaan reagoidaan sen halvemmaksi torjuntatoimet tulevat.

Toimivatko myrkyt?

Kun osa tuholaistorjujista väittää, että lämpötorjunta ajaa luteet talon rakenteisiin, he eivät tiedä mistä he puhuvat. Asia on juuri päinvastoin. Myrkytyksissä luteet eivät kuole välttämättä edes monen kuukauden myrkytyksien jälkeen, jonka aikana ne voivat levitä aivan rauhassa talon rakenteita pitkin. Myrkyt eivät myöskään tapa luteiden munia lainkaan. Jos myrkyt olisivat tehokkaita, myös myrkyttäjät antaisivat torjunnalle tyytyväisyystakuun, kuten lämpötorjunnalle annetaan.

Suomea koskevat EU säädökset myrkkyjen käytössä, joten markkinoilla olevat myrkyt ovat niin laimeita, että luteet ovat tulleet niille pääsääntöisesti vastustuskykyisiksi. Pahimmassa tapauksessa myrkytys joudutaan uusimaan kuusikin kertaa, eikä ongelma ole vieläkään taltutettu.

Erot torjuntojen välillä

HeatBuster lämpökäsittely
Myrkytys
Torjunnan kesto
1 päivä
2 vko – 2 kk
Torjuntakertoja
1 kerta
3 kertaa
Huonekaluhävikki
Ei
Kyllä
Riski leviämisestä
Ei
Kyllä
Myrkkyjen käyttö
Ei
Kyllä
Asukkaan oltava luteiden syöttinä
Ei
Kyllä
Tyytyväisyys takuu
120 päivää
Ei
Hinta esim 1 huoneelle
806€
904€

Tieteellisesti toimivaksi todettu

Lämpötorjunta on ainut tieteellisesti todistettu torjuntatapa, jossa luteet ja kaikki luteen kehitysasteet kuolevat 100% varmuudella. Lämpötorjunta on erittäin nopea ja tehokas keino hävittää luteet ilman, että huonekaluja joudutaan hävittämään.

Jos luteita on havaittu ainoastaan yhdessä huoneistossa, niistä päästään eroon päivässä lämpötorjunnan avulla.

Jos luteet leviävät talon rakenteissa, paras keino niistä päästä eroon nopeasti on käyttää lämpötorjuntaa yhdessä muiden  avustavien toimien yhteisvaikutuksen avulla. Luteista on mahdollista päästä eroon kunhan torjuntatoimet tehdään huolellisesti ja kunnolla heti ensi yrittämällä.

Luteiden lämpötorjunta
Luteiden lämpökäsittelyssä luteet tuhotaan lämmön avulla.

HeatBuster-lämpötorjunta

Teemme luteiden elinympäristöstä kuollettavan lämmön avulla.

Lue lisää

2 vastausta artikkeliin “Äärimmäinen opas: Luteista ja niiden hävittämisestä”

  1. Meillä tuo myrkytys tuli maksamaan noin 3000€ kaiken kaikkiaan. Jos olisin tämän tiennyt, niin olisin tilannut tämän lämpötorjunnan. Meillä meni kaatikselle 3 sänkyä ja sohva.

    1. Minäpä laitakin paremmaksi. Mutsilta löytyi lutikoita mökiltä jotka levisivät mutsin, mun, mun serkun ja sen kaverin kotiin. Arvatkaapas mitä tämä maksoi ja kauanko kesti? Voin sanoa et vuoden päivät meni ja lasku oli yhteensä varmaan jotain 10te. Eipä paljoa naurattanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

TÄLLÄ VIIKOLLA VIELÄ TORJUNTA-AIKOJA VAPAANA!